Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto drożdżowe
Składniki:
5 dag drożdży
1 szklanka cukru
3 jajka
3/4 szklanki mleka
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 szklanki mąki pszennej
Ciasto drożdżowe - sposób wykonania:
Przepis na ciasto drożdżowe jest prosty i co najważniejsze - drożdżówka zawsze się udaje i jest pyszna!
Drożdże kruszymy w sporej misce, na nie sypiemy cukier, następnie kolejne składniki, zgodnie z ich listą (jajka najpierw roztrzepać). Nie mieszać!! Wymieszamy tuż przed upieczeniem. Po wymieszaniu ciasto przenosimy do formy prostokątnej, pieczemy około godziny w 180 stopniach C.
Całość zostawiamy wg zasady : jeżeli ciasto przyszykujemy rano - pieczemy wieczorem, jeśli wieczorem - pieczemy rano, po prostu składniki muszą postać w misce, przykryte ściereczką.
Na wierzch można położyć owoce np. jagody, jabłka lub kruszonkę, lub to i to.
Proporcje na kruszonkę : kostka masła, szklanka mąki, szklanka cukru - wszystko zagnieść.
Prześlij przepis mewa80 | 27-04-10 | Czytano: 91662 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto drożdżowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują