Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto drożdżowe z truskawkami
Czas 45 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
pół kg mąki tortowej + do podsypania
1 szklanka mleka (ciepłe lecz nie gorące)
5 łyżek cukru
żółtko
jajko
pół kostki roztopionego masła (10 dag)
cukier waniliowy
5 dag drożdży (pół kostki)
szczypta soli
umyte i odszypułkowane truskawki
kruszonka:
1/4 kostki masła
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
Ciasto drożdżowe z truskawkami - sposób wykonania:
Smaczne domowe Ciasto drożdżowe z truskawkami. Drożdże wkruszamy do miski, zasypujemy cukrem, wlewamy mleko podgrzane w mikrofalówce (nie może być gorące), dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż "ruszy" (na wierzchu zrobi się kożuch). Gdy tak się stanie dodajemy pozostałe składniki: jajko i żółtko (roztrzepane w miseczce), cukier waniliowy, pozostałą mąkę (gdy jest zbyt klejące można dodać nieco więcej maki) oraz masło i szczyptę soli, zagniatamy ciasto i odstawiamy je na około pół godziny do wyrośnięcia - do momentu aż podwoi swoja objętość.
Po tym czasie ciasto zagniatamy i wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką, następnie przenosimy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na 15 minut. Ciasto im bardziej nam wyrośnie tym lepiej - będzie bardzo puszyste i niezakalcowate. Na wierzch naszego ciasta drożdżowego z truskawkami, kładziemy umyte i odszypułkowane truskawki. W niewielkiej miseczce zagniatamy składniki na kruszonkę. Posypujemy nią truskawki. Ciasto wkładamy do piekarnika na około godziny (temperatura 180 stopni).
Prześlij przepis asieńka | 17-06-11 | Czytano: 6830 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto drożdżowe z truskawkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują