Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Czas 75 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
30 g drożdży
50 g cukru
0,5 kg mąki
1 szklanka ciepłego mleka
40 g roztopionego masła
1 jajko
skórka otarta z cytryny
kruszonka:
150 g mąki
100 g cukru
80 g masła
łyżka cukru waniliowego
1,5 kg śliwek
50 g płatków migdałowych
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - sposób wykonania:
Przepis na placek ze śliwkami pani Ewy Wachowicz z programu Ewa Gotuje.
Zaczyn: drożdże i cukier mieszamy ze sobą, gdy się drożdże rozpuszczą dodajemy łyżkę mąki i szklankę letniego mleka. Umieszczamy nad garnkiem z ciepłą wodą.
Mąkę przesiewamy do miski, gdy zaczyn urośnie dodajemy go do mąki, mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ponownie ciasto umieszczamy nad garnkiem z ciepłą wodą, przykrywamy ściereczką.
Kruszonka : składniki kruszonki mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto, wkładamy do zamrażarki.
Do ciasta drożdżowego gdy podrośnie dodajemy stopione masło oraz i jajko oraz skórkę, ponownie umieszczamy nad garnkiem. Ciasto musi wręcz podwoić swoją objętość. Ciasto wałkujemy nad podsypanej stolnicy, po czym przenosimy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Układamy śliwki (wypestkowane) jedna obok drugiej, posypujemy migdałami, na migdały tarkujemy kruszonkę, można też ją kruszyć na ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika - na 15 minut w 50 stopni a następnie temperaturę podnosimy do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.
Prześlij przepis asieńka | 05-02-11 | Czytano: 33627 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują