Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Czas 75 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

30 g drożdży
50 g cukru
0,5 kg mąki
1 szklanka ciepłego mleka
40 g roztopionego masła
1 jajko
skórka otarta z cytryny

kruszonka:
150 g mąki
100 g cukru
80 g masła
łyżka cukru waniliowego

1,5 kg śliwek
50 g płatków migdałowych

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - sposób wykonania:

Przepis na placek ze śliwkami pani Ewy Wachowicz z programu Ewa Gotuje.
Zaczyn: drożdże i cukier mieszamy ze sobą, gdy się drożdże rozpuszczą dodajemy łyżkę mąki i szklankę letniego mleka. Umieszczamy nad garnkiem z ciepłą wodą.
Mąkę przesiewamy do miski, gdy zaczyn urośnie dodajemy go do mąki, mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ponownie ciasto umieszczamy nad garnkiem z ciepłą wodą, przykrywamy ściereczką.
Kruszonka : składniki kruszonki mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto, wkładamy do zamrażarki.
Do ciasta drożdżowego gdy podrośnie dodajemy stopione masło oraz i jajko oraz skórkę, ponownie umieszczamy nad garnkiem. Ciasto musi wręcz podwoić swoją objętość. Ciasto wałkujemy nad podsypanej stolnicy, po czym przenosimy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Układamy śliwki (wypestkowane) jedna obok drugiej, posypujemy migdałami, na migdały tarkujemy kruszonkę, można też ją kruszyć na ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika - na 15 minut w 50 stopni a następnie temperaturę podnosimy do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.


Prześlij przepis

asieńka | 05-02-11 | Czytano: 33627 razy | komentarzy [0]
Ciasto drożdżowe ze śliwkami komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciasto drożdżowe ze śliwkami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje