Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Czas 45 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
pół kg mąki
pół kostki drożdży
1 łyżka cukru
szklanka ciepłego mleka
100 g masła
1 jajko
Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru
szklanka mąki
opakowanie cukru waniliowego
Masa śliwkowa:
1,2 kg śliwek węgierek
4 łyżki mielonych migdałów
100 g cukru
100 g masła
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - sposób wykonania:
Z drożdży, kilku łyżek mąki, kilku łyżek mleka i cukru zrobić rozczyn. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (masło musi być miękkie) i zmiksować za pomocą miksera, odstawić przykryte ściereczką na 45 minut w ciepłe miejsce.
Robimy kruszonkę : mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy roztopione i przestudzone masło, zagniatamy kruszonkę.
Owoce: myjemy, przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę (każdy owoc nacinamy)
Ciasto jeszcze raz wyrabiamy, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy nasmarowanej tłuszczem. Placek posypujemy migdałami, wykładamy śliwki, posypujemy je cukrem i kruszonką, następnie obłożyć schłodzonymi wiórkami masła. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 40 minut.
Podany czas nie obejmuje czasu pieczenia.
Prześlij przepis mewa80 | 14-06-10 | Czytano: 10420 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują