Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Ciasto francuskie ze śliwkami
Czas 35 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
800 g śliwek
kilka łyżek wina wytrawnego (białe)
5 łyżek cukru
3 sztuki goździków
pól łyżeczki cynamonu
łyżka masła
płatki migdałowe
mąka do podsypania
Ciasto francuskie ze śliwkami - sposób wykonania:
Ciasto rozmrażamy i rozwałkowujemy (gdy się lepi podsypujemy mąką). Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Śliwki pozbawiamy pestek, na patelni rozgrzewamy masło gdy zbrązowieje dodajemy śliwki, wlewamy wino, dodajemy cukier, goździki i cynamon, wymieszać. Dusimy do momentu aż owoce zaczną pływać w gęstym syropie. Następnie śliwki osaczamy an sicie i kładziemy na ciasto.Pieczemy 25 minut w 200 stopniach C.
Sos spod śliwek gotujemy aby zredukować. Na talerzyku polać szlaczek z sosu, nakładamy kawałek ciasta, dekorujemy płatkami migdałowymi uprażonymi na patelni.
Prześlij przepis mewa80 | 08-10-11 | Czytano: 10695 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto francuskie ze śliwkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują