Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto jabłkowo budyniowe

Czas 65 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny
4 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
1 kg jabłek

Ciasto jabłkowo budyniowe - sposób wykonania:

Bardzo proste i smaczne ciasto jabłkowo-budyniowe. Z podanych proporcji wychodzi duża blaszka przepysznego ciasta.
Margarynę ucieramy z szklanką cukru i żółtkami, dodajemy mąki (wymieszane razem) połączone z proszkiem do pieczenia, całość mieszamy mikserem na gładka masę, na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i mieszamy łyżką lub mikserem ale na wolnych obrotach.
Jabłka obieramy, tarujemy na dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Do ciasta możemy użyć gotowych jabłek ze słoika.
Z budyni, litra mleka i połowy szklanki cukru, która została od ciasta gotujemy budyń wg wskazówek na opakowaniu.

3/4 ciasta wylewamy do wyłożonej papierem blachy, na ciasto wykładamy jabłka. Na to wylewamy gorący budyń, na to łyżką wykładamy resztę ciasta - ciężko je rozłożyć na całej powierzchni więc można łyżką po prostu nakładać "placki".
Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.


Prześlij przepis

asieńka | 10-01-11 | Czytano: 128027 razy | komentarzy [14]
Ciasto jabłkowo budyniowe komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciasto jabłkowo budyniowe kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

14 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto jabłkowo budyniowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
TAKA PRAWDA
2011-09-05 8:08

z tym budyniem to coś nie tak:na pół litra mlaka 2 paczki budyniu.bo tak bedzie za rzadkie:)

Autor
ciasto
2011-09-05 9:00

z budyniem jest wszystko w porządku. Robiłam to ciasto kilka razy, zawsze wychodzi w dodatku takie proste a jest przepyszne :-)

Autor
Tytul
2011-10-05 14:44

1,5 szklanki mąki ziemniaczanej ?
czy nie ma tu pomyłki obawiam się że wyjdzie ciasto bardzo zbite?

Autor
ciasto budyniowo jabłkowe
2011-10-05 17:21

Nie ma pomyłki - dodajemy 3 szklanki mąki w tym 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej. Robiłam je i nie jest zbite - jest smaczne a od jabłek i budyniu bynajmniej nie suche :-). Do babki piaskowej również dodaje się dużo mąki ziemniaczanej.
Szczerze polecam ;-)

Autor
ile jabłuszek?
2011-10-12 19:33

Ale ile tych jabłek? Bo nie widzę by było napisane?

Autor
ciasto
2011-10-12 20:01

do ciasta dodajemy około 1 kg jabłek.
Smacznego :-) !

Autor
Tytul
2011-11-10 19:44

PYSZNE CIASTO I BARDZO ŁATWE DO ZROBIENIA MOJE DZIECI JE UWIELBIAJĄ

Autor
Tytul
2011-11-23 15:51

Zrobiłam i pycha!!! Polecam!! Proste, dzieci i mąż zachwyceni!! podawałam je z lodami waniliowym

Autor
Tytul
2012-02-07 10:17

dzisiaj dopiero bede robila,mysle ze mi sie uda.Do kawy jak znalaz.

Autor
pyszne
2013-01-06 0:05

ciasto wyjeliśmy o 20:00 z piekarnika o 22:00 już nie było pół blachy.dziękujemy jest pyszne :)

Autor
Pytanie
2013-10-31 11:18

Jaką wielkość blaszki uszykować.Proszę podać wymiary.Czy może być tortownica Pozdrawiam serdecznie Małgosia.

Autor
Tytul
2013-10-31 15:46

blaszka prostokątna o wymiarach około 20x30 cm. Obawiam się, ze tortownica może być za małą :(

Autor
ciasto jabłkowo-budyniowe
2014-10-28 20:13

Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić jak smakuje po 3 dniach i okazało się, że jest jeszcze bardziej wyraziste, a budyń snakuje jak krem do napoleonek. Bardzo dziękuję za ten przepis i z czystym sumieniem polecam.

Autor
:)
2014-10-29 9:52

Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje