Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto Krówka
Czas 45 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 puszki gotowej masy Krówka
12 paczek herbatników szkolnych (pakowanych po 10 sztuk)
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
2 opakowania Śnieżki
400 ml śmietany 18%
1 kostka masła
łyżeczka żelatyny
starowana czekolada
Ciasto Krówka - sposób wykonania:
Pyszne ciasto Krówka, w dodatku bardzo szybkie bo bez pieczenia!
Masę krówkową wkładamy do garnka z gorąca woda i chwilkę gotujemy. Dzięki temu będzie bardziej smarowna i nie tak gęsta.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, studzimy.
Budyń gotujemy na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu! Słodzimy również tak jak w przepisie zawartym na odwrocie opakowania. Ugotowany budyń studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce budyniu, mieszając, do wyczerpania.
Śnieżkę ubijamy wraz ze śmietaną, pod koniec ubijania dodajemy przestudzoną żelatynę.
Na blaszce prostokątnej układamy kolejno : herbatniki, smarujemy je jedna puszką masy krówkowej, na to układamy kolejną warstwę herbatników, na to smarujemy budyń, przykrywamy herbatnikami i smarujemy drugą puszka masy krówkowej, układamy herbatniki i smarujemy je ubitą śmietaną. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc) aby dobrze się przegryzło.
Smacznego :-)
Prześlij przepis mewa80 | 24-02-11 | Czytano: 353918 razy | komentarzy [7]
7 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto Krówka prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują