Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto Kukułka
Czas 55 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Potrzebne będą dwa biszkopty, 1 jasny i 1 ciemny.
Polecamy biszkopty z przepisu:
Przepis na puszysty biszkopt.
Biszkopt ciemny przekrajamy na 2 części. Zamiast biszkoptu jasnego możemy użyć gotowych biszkoptów (ciastek) dostępnych w sklepie - okrągłe lub tzw.języczki.
Masa:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 szkl. cukru
2 czekolady (mleczna lub gorzka)
5 kieliszków wódki
Masa 2:
1 litr kremówki
1/2 szkl. cukru
5 fixów do śmietany
polewa czekoladowa
małe bezy do dekoracji
Ciasto Kukułka - sposób wykonania:
Masa 1: W 1/2 szkl. wody rozpuścić kawę. Przelać do garnka, dodać 2 czekolady i cukier oraz wódkę. Podgrzać, rozpuścić ostudzić (NIE GOTOWAĆ)
Masa 2: Ubić 1 l. kremówki z żelatyną lub 5 fixami i 1/2 szkl. cukru
Ciemny biszkopt przeciąć na pół, na jedną część wyłożyć połowę ubitej śmietany. Na śmietanę połamać drobno biały biszkopt i polać go masą nr.1 (jest rzadka więc wsiąknie). Na to włożyć resztę śmietany i przykryć ciemnym biszkoptem. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową i bezikami. Smacznego :-)
Prześlij przepis ~Gosc | 27-10-11 | Czytano: 40886 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto Kukułka prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują