Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto marchewkowe

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka drobno starowanej marchewki
niepełna szklanka cukru
pół szklanki oleju
4 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki cynamonu
dowolne bakalie np. orzechy włoskie, rodzynki (po około 10dag) lub wiórki kokosowe

Ciasto marchewkowe - sposób wykonania:

Jajka ubić na wysokich obrotach mikserem aż podwoją objętość, dodać cukier i powoli olej. Połączyć to delikatnie mieszając z marchewką i bakaliami.
Proszek do pieczenia i sodę wymieszać z mąką dodać cynamon i całość dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem/polewą czekoladową.


Poleć przepis znajomemu

asieńka | 08-05-10 | Czytano: 42079 razy | komentarzy [1]
Ciasto marchewkowe komentarz



1 komentarzy

Autor
#aga#
2014-05-27 21:21

Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak taka cynamonowa baba. Polecam.

Linia tła strony

Dodaj komentarz