Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto Marcinek
Czas 95 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 kg mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
kostka margaryny (25 dag)
małe opakowanie śmietany 18stki
łyżeczka sody
2 żółtka
2 jajka
Krem:
litr śmietany 30stki
duże opakowanie śmietany 18stki
duże opakowanie śmietany 12stki
1 i 1/2 szklanki cukru
olejek migdałowy
sok z cytryny
Ciasto Marcinek - sposób wykonania:
Nieco pracochłonne ale bardzo wyśmienite ciasto, pasuje do wielu okazji, także do zbliżających się Świąt. Tak naprawdę ciasto śmiało zasługuje na miano tortu :).
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem , dodajemy sodę a następnie roztopione masło. Masę łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na równe części - 12ście (można mniej ale im więcej tym lepiej), każdy kawałek cienko wałkujemy i za pomocą wałka przenosimy do tortownicy. Pieczemy (oczywiście każdy oddzielnie) w 180 stopniach aż placki się zrumienią.
Śmietanę 30% ubijamy leciutko po czym dodajemy pozostałe śmietany oraz sok z cytryny, aromat i cukier. Wszystko ubijamy na gładki krem którym przekładamy placki.
Wierzch ciasta i boki również dekorujemy kremem - wierzch ozdabiamy w sposób dowolny. Ciasto jest najlepsze po około 24 godzinach.
Prosta wersja ciasta przewiduje zamiast pieczenia ciast wysłużenie się ..herbatnikami, które również przekładamy tym oto kremem.
Prześlij przepis asieńka | 02-12-10 | Czytano: 66440 razy | komentarzy [3]
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto Marcinek prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują