Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Ciasto na maślance
Czas 45 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 i pół szklanki mąki
1 i pół szklanki cukru
5 jajek
pół szklanki oleju z pestek winogron
1 szklanka maślanki
łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag wiórek kokosowych
cukier puder do posypania
Ciasto na maślance - sposób wykonania:
Ciasto na maślance z programu Ewa gotuje. Do miski wbijamy 2 całe jajka i 3 żółtka - (pozostałe 3 białka odkładamy do ubicia piany) następnie wsypujemy szklankę cukru i miksujemy, wlewamy maślankę i oleju i mieszamy.
Mąkę łączymy z proszkiem, dodajemy porcjami do ciasta, mieszamy. Następnie dodajemy cukier waniliowy. Otrzymaną w ten sposób masę wylewamy formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Do pozostawionych 3 białek dodajemy szczyptę soli - ubijamy pianę oraz wsypujemy pół szklanki cukru. Pianę mieszamy z wiórkami kokosowymi i wylewamy na ciasto. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Prześlij przepis mewa80 | 26-11-11 | Czytano: 34366 razy | komentarzy [5]
5 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto na maślance prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują