Do ciasta na pierogi zawsze dodaję samo żółtko. Po ugotowaniu jest znacznie miększe niż przy dodaniu całego jajka.
nigdy nie daje oleju ani jajka badz zołtka,tylko ciepła woda,szczypta soli i mąka i jest rewelacyjne. Czasem łyżke ziemniaków ugotowanych,wtedy ciasto jest mięciutkie nawet jak się z mąką przesadzi.
Witam,
wczoraj zrobiłam i wyszły super. Ciasto bardzo elastyczne i smaczne. Dodałam do zeszytu z przepisami. Na pewno nie jeden raz jeszcze je zrobię.
pozdrawiam świątecznie.
Emle
Przepis genialny. Ciasto bardzo delikatne. Polecam w stu procentach :)
własnie zagniotłam ciasto- naprawdę mięciutkie- oby w smaku też było takie rewelacyjne
1 kg mąki
100 g oliwy
pół łyżeczki soli
500 g ciepłej wody
3 żółtka
robię pierogi od lat,próbowałam różnych kombinacji,aż doszłam do tych proporcji.Ciasto jest doskonałe nie trzeba już podsypywać mąka podczas wałkowania.Nie rozklejają się i ciasto jest smaczne.Bez żółtek ma brzydki kolor żadnego smaku.
Bardzo dobry przepis. Ciasto jest delikatne i na swieżo i po rozmrożeniu. Próbowałam parę razy. Pozdrawiam
ja cisto na pierogi robie tak ciepła woda, maka i szczypta soli, latwo sie wałkuje ciasto jest elastyczne i nie jest twarde po ugotowaniu co czesto dzieje sie po dodaniu jajka.
ciasto pyszne :) delikatne, elastyczne, pięknie się je wałkuje i nie trzeba podsypywać stolnicy mąką. mojemu dwuletniemu niejadkowi pierożki na słodko z tym ciastem smakowały tak bardzo, że zjadł aż 6, a to ogromny sukces :)
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekalo i nie chcialo sie kleic a robilam według tych samych proporcji z ta roznica tylko za pierwszym razem woda była prawie wrzącą a za drugim ciepła
10 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto na pierogi prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują