Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto Prince Polo

Czas 125 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

Ciasto:
6 jajek
30 dag cukru
15 dag wiórków kokosowych
20 dag orzechów włoskich (zmielonych)
10 dag rodzynek
5 dużych pokruszonych wafelków Prince Polo

Krem:
2 budynie waniliowe
2 szklanki mleka
kostka masła
2 łyżki cukru (czubate)
4 żółtka

Spód biszkoptowy:
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Ciasto Prince Polo - sposób wykonania:

Ciasto Prince Polo jest naprawdę pyszne i warte spróbowania.
Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Ubijając dodajemy żółtka. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao - delikatnie mieszamy. Piec 30 minut w 180 stopniach.

Ciasto:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, wiórki kokosowe, orzechy mielone, rodzynki, pokruszone Prince Polo, ubijać. Upiec w tej samej formie co biszkopt, w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Krem:
Cukier utrzeć z żółtkami dodać budyń (w pół szklanki mleka), mleko zagotować, wlać rozprowadzony budyń. Ugotować aż będzie gęsty.
Przestudzić, masło utrzeć, dodawać po jednej łyżce budyniu aż do wyczerpania.
Gdy wszystko przestygnie nałożyć 3/4 kremu na spód biszkoptowy i przykrywamy ciastem orzechowym z wafelkami, na to nakładamy resztę kremu, wierzch ciasta polewamy gotową polewą czekoladową. Całość wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego :)


Prześlij przepis

mewa80 | 21-07-10 | Czytano: 319054 razy | komentarzy [8]
Ciasto Prince Polo komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciasto Prince Polo kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

8 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto Prince Polo prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
prince polo
2011-07-27 19:44

super ciacho wyglada extra a smakuje jeszcze lepiej

Autor
Tytul
2012-01-25 11:17

Witam mam pytanie na jaką blaszkę to są składniki? Bardzo proszę o odp., bo chciałam wypróbować to ciasto.

Autor
Tytul
2012-01-25 12:07

Do pieczenia ciast uzywa się standardowych blach o rozmiarach 23 x 34

Autor
Tytul
2012-01-26 11:08

Witam właśnie robiłam to ciasto i spód mi wyszedł bardzo wilgotny, nie wiem czy taki ma być czy nie potrzebnie posmarowałam blaszkę, a może z krótko trzymałam w piekarniku ( 30 min w temp 180 stponi). Z góry dziekuje za odp.

Autor
Tytul
2012-03-15 21:27

troche ten przepis pokręcony,trzeba się paru spraw domyśleć,piekę zobaczymy co z tego wyjdzie

Autor
załamka
2013-11-22 14:13

z góry przepraszam ale jak dla mnie to ciasto to porażka. kompletnie mi nie wyszło według tego przepisu. coś tu jest nie tak

Autor
Tytul
2014-11-17 23:07

Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód.

Autor
Tytul
2014-11-18 12:03

przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje