Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto Rafaello

Czas 55 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru

Masa:
pół litra śmietany kremówki
2 opakowania śmietany Śnieżki
2 białe czekolady
200 g wiórków
100 g migdałów do posypania ciasta

Ciasto Rafaello - sposób wykonania:

Moja ulubiona wersja tego popularnego ciasta - serdecznie polecam :-), jest przepyszne.
Biszkopt: białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka a na końcu - stopniowo wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Dodając mąki ciasto należy mieszać łyżką, jeśli używamy miksera, należy pamiętać o wolnych obrotach. Biszkopt pieczemy 30 minut, najlepiej w termoobiegu, w 170 stopniach C.

Masa: czekoladę rozpuszczamy w 3 łyżkach śmietany 30% (można to zrobić w kąpieli wodnej, wówczas mamy pewność, że czekolada się nie przypali).
Do reszty śmietany dodajemy śnieżkę, ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną lecz przestudzoną masę czekoladową. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt. Posypujemy przyrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Ciasto musi się przegryźć - najlepsze na drugi dzień ;-)


Prześlij przepis

asieńka | 13-01-11 | Czytano: 126036 razy | komentarzy [2]
Ciasto Rafaello komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciasto Rafaello kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

2 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto Rafaello prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
blacha do ciasta
2013-02-27 9:13

czy blacha o wymiarach 36/25 będzie odpowiednia do tego ciasta

Autor
ciasto
2013-02-27 10:25

tak, myślę, że będzie dobra :)blacha o tych wymiarach :)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje