pani Ewa Wachowicz zamiast śmietany użyła litr jogurtu brzoskwiniowego :-). To ciasto jest pyszne w każdej wersji
Już 2 razy piekłam to ciasto. To przepis podesłany przez Martę z Jarosławia. Do masy latem dodaje się na wierzch masy owoce typu borówki, jagody :-)
Ja mam ten przepis pod nazwą "NIBY SERNIK".Tylko do wyrobienia ciasta używam roztopioną wystudzoną margarynę'
Jagna
ciasto zrobiłam w/g podanego przepisu.proste i bardzo smaczne.polecam.
A ja zamiast śmietany daję jogurt (gęsty np. bałkański)Dobre ciasto i ładnie wygląda
bardzo smaczne bo go jadłam i na niedzielę go upiekę. Pozdrawiam
także zrobiłam, zaryzykowałam i przepis się udał, dodałam do masy śmietane i jogurt pól na pół, faktycznie smaczne cisato ale polecam włożyć na noc do lodówki na drugi dzień jest lepsze
ja robię to ciasto wiele lat tylko całkiem inaczej i nazywa sie sernik puszysty;mase lekko podgrzewam
Czy ta śmietana 18% jest kwaśna?
do ciasta potrzebujemy zwykła, najzwyklejszą w świecie śmietanę 18% taką którą dodajemy też do zupy czy mizerii - absolutnie nie ma to być słodka śmietana UHT.
a gdzie i kiedy mam dodac wiorki kokosowe?lece do sklepu po prodokty!
wiórki dodajemy do masy pod koniec, mieszamy za pomocą łyżki
Pierwsze ciasto które mi się nie udało - a piekę już długo i naprawdę różne ciasta.
KATASTROFA... nie polecam! ciasto nic ciekawego - taka podróbka sernika, tylko że niezbyt dobra...
na dodatek ładnie wyglada w pikearniku łatwo sie robi tyle, ze po wyjeciu siada
drugi raz nie zrobie!
do Katastrofy : robiłam to ciasto już wielokrotnie i nigdy mi nie siadło, przeciwnie jest bardzo puszyste.
Poza tym faktycznie szybko się je robi i dlatego tak an co dzień wole je od sernika.
czy blaszka ma być standardowa czyli 25cm na 40 cm???
tak, ewentualnie 25x35 nie musi być dokładnie co do cm, najwyżej ciasto będzie ciut wyższe/niższe
Nic specjalnego. Dobra, ale nie powalające.Jogurt brzoskwiniowy zdecydowanie zastąpiłabym naturalnym, a do ciasta można dodać kakao. Ma smak podobny do sernika.Ale to nie to samo. Sernik lepszy.
czy można dać na spód ciasto biszkoptowe, zamiast kruchego,oczywiście najpierw upieczone, żeby masa sie nie zatopiła?
myślę, ze śmiało można spróbować - dobry pomysł! może wyjść ciekawie i mniej kalorycznie. Tylko faktycznie biszkopt radziłabym wcześniej troszkę podpiec :-)
ja dalam smietane 12% az boje sie czy sie uda wlasnie sie piecze zapomnialam sie i kupilam 12 a potem gdy juz robilam i zerknelam na przepis to sie przerazilam co teraz bedzie mam nadzieje ze nie bedzie plywal
na pewno wyjdzie! skoro wychodzi na jogurcie to na śmietanie nawet 12% nie powinno być inaczej :-)
Witam, budyn normalny w proszku sie dodaje czy pierw gotuje?
do ciasta dodajemy budyń w proszku, a więc prosto z torebki bez gotowania!
Pieklam to ciasto na niedziele, wyszlo wspaniale. Balam sie jakie bedzie, wszak tam jest litr smietany, balam sie, ze bedzie rzadkie. Moje obawy byly bezpodstawne. Ciasto pieknie wygladalo, nie bylo rzadkie i bardzo smaczne. Polecam wszystkim :-)
upieklam mezusiowi na 61 urodzinki ,ale bedzie zachwycony,bo jest smakoszem sernikow.wyszedl jak marzenie w smaku i wygladzie.dziekuje za przepis.
jeśli ktoś nie potrafi piec to nie polecam żadnego pieczenia , bo bez sensu te komentarze ze ciasto opadło mimo iż przepis jest nadzwyczajnie prosty...
Pierwszy raz robiłam dzis to ciasto - wyszło super :)
Ciasto jest pyszne i zawsze sie udaje:)
Super przepis znałam go wczesniej i robie to ciasto już od dawna:) Pozdrawiam:)
nie jestem ekspertem w pieczeniu ale koleżanki w pracy piekły i było pyszne sama upieke na niedzielę.
TEN BUDYŃ TRZEBA GOTOWAĆ Z TYMI INNYMI SKLADNIKAMI CZY NIE :(
Uwielbiam piec i spróbuję, bo wygląda naprawdę apetycznie
Ciasto suuuper pieklam kilka razy ale zastanawiam się czy będzie też tak dobre z śmietany 12.może ktos już piekl.czekam na odpowiedz.
33 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto Styropian prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują