Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto tiramisu
Czas 25 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1/2 kg włoskiego serka mascarpone
200 ml kawy rozpuszczalnej (szklanka)
100 ml rumu lub koniaku
3 łyżki startej czekolady lub gorzkie kakao
5 żółtek
5 czubatych łyżek cukru pudru,
25 dag biszkoptów
Ciasto tiramisu - sposób wykonania:
Ucieramy żółtka z cukrem pudrem (możemy w misce umieszczonej na parze wodnej w tzw.kąpieli wodnej), do momentu aż cukier się rozpuści a żółtka zbieleją (można mikserem) tworząc puszystą masę. Łączymy to z serem mascarpone, możemy mikserem jednak ubijamy na wolnych obrotach i nie za długo aby masa się nie zważyła.
Kolejno zanurzamy biszkopty w zaparzonej schłodzonej kawie wymieszanej z alkoholem: jeden po drugim, dosłownie na chwilę gdyż zbyt długie zanurzenie spowoduje rozpadniecie się ciastka.
Biszkopty układamy na dnie foremki. Na wierzch smarujemy połowę kremu, przykrywamy warstwą namoczonych biszkoptów i smarujemy drugą połową kremu. Wszystko posypujemy startą czekoladą lub gorzkim kakao (pasuje równie dobrze,łagodzi słodkość)i wstawiamy do lodówki do ostygnięcia.
Prześlij przepis ~Gosc | 05-07-10 | Czytano: 351233 razy | komentarzy [5]
5 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto tiramisu prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują