Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto tiramisu

Czas 25 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1/2 kg włoskiego serka mascarpone
200 ml kawy rozpuszczalnej (szklanka)
100 ml rumu lub koniaku
3 łyżki startej czekolady lub gorzkie kakao
5 żółtek
5 czubatych łyżek cukru pudru,
25 dag biszkoptów

Ciasto tiramisu - sposób wykonania:

Ucieramy żółtka z cukrem pudrem (możemy w misce umieszczonej na parze wodnej w tzw.kąpieli wodnej), do momentu aż cukier się rozpuści a żółtka zbieleją (można mikserem) tworząc puszystą masę. Łączymy to z serem mascarpone, możemy mikserem jednak ubijamy na wolnych obrotach i nie za długo aby masa się nie zważyła.
Kolejno zanurzamy biszkopty w zaparzonej schłodzonej kawie wymieszanej z alkoholem: jeden po drugim, dosłownie na chwilę gdyż zbyt długie zanurzenie spowoduje rozpadniecie się ciastka.

Biszkopty układamy na dnie foremki. Na wierzch smarujemy połowę kremu, przykrywamy warstwą namoczonych biszkoptów i smarujemy drugą połową kremu. Wszystko posypujemy startą czekoladą lub gorzkim kakao (pasuje równie dobrze,łagodzi słodkość)i wstawiamy do lodówki do ostygnięcia.


Prześlij przepis

~Gosc | 05-07-10 | Czytano: 350947 razy | komentarzy [5]
Ciasto tiramisu komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciasto tiramisu kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

5 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto tiramisu prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Łatwiej
2010-07-26 12:31

Zamiast zanurzać biszkopty w kawie ja układam je, przerwy uzupełniam pokruszonymi i to łyżką polewam mieszanką kawy z Amaretto.

Autor
TORCIK
2011-08-06 17:04

Ja robię to w bardziej sprytny sposób, bo biorę spody tortowe ciemne i nasączam je a następnie przekładam je kremem, szybko i łatwo, jest pyszny, na drugi dzień to palce lizać.

Autor
Tytul
2012-02-12 15:22

Uwielbiam to ciasto !!!1 MMMMm...!!! mniam !!! pozdrowienia :).

Autor
Tytul
2013-09-25 13:22

pysznie to ciasto wyglada!pewnie jeszcze wysmienicie smakuje!jaka ma byc wielkośc formy?

Autor
Tytul
2013-09-26 15:15

robię je w pojemniku plastikowym lub naczyniu żaroodpornym o wielkosci około 20 na 15 cm

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje