Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Ciasto użądlenie pszczoły

Czas 55 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

4 jajka
150 g cukru
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
siekane migdały
gruby cukier np.brązowy

krem:
pół litra mleka
1 budyń waniliowy
łyżka cukru waniliowego
1 jajko
2 żółtka
300 g masła
200 g cukru pudru

Ciasto użądlenie pszczoły - sposób wykonania:

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 24 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Wierzch ciasta posypujemy migdałami i cukrem. Ciasto pieczemy 35 minut w 170 stopniach C.
W 3/4 szklanki mleka mieszamy budyń, cukier waniliowy, jajko, żółtka, resztę mleka gotujemy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy je do mleka gdzie są jajka i żółtka. Wstawiamy na ogień i gotujemy mieszając i uważając by się nie zagotował, gdy zgęstnieje studzimy wstawiając do wody.
Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder, następnie dodajemy stopniowo przestudzony budyń.
Ciasto przecinamy na pół, na środek kładziemy krem waniliowo-budyniowy, przykrywamy górą ciasta i dociskamy.


Prześlij przepis

mewa80 | 24-03-12 | Czytano: 32773 razy | komentarzy [0]
Ciasto użądlenie pszczoły komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciasto użądlenie pszczoły kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto użądlenie pszczoły prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje