Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym

Czas 5 minut Porcji 1 Kcal kalorii Trudność trudne Koszt: do 25 zł

Składniki:

350 g mąki tortowej
370 g masła
3 jajka
cukier kryształ
1 szklanka mleka
kilka kropel ekstraktu z wanilii
cukier waniliowy
2 jabłka
śmietana 18 %
śmietana 30 %
proszek do pieczenia
bułką tarta

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym - sposób wykonania:

Do dużej miski wsypujemy mąkę cukier kryształ wrzucamy masło i wlewamy mleko oraz ekstrakt z wanilii. Miksujemy aż masa będzie lekko żółta. Do masy waniliowej wbijamy 3 jajka wsypujemy proszek do pieczenia cukier waniliowy i śmietanę 18 %.
Miksujemy tak długo aby śmietana pokryła się masą waniliową.

W rondlu podgrzewamy tą masę nie może ona być ani za zimna ani też za gorąca.Jabłka przekrawamy na pół usuwamy gniazdka nasienne i kroimy je w kostkę.

Jedną połówkę jabłka wrzucamy do worka foliowego i wstawiamy do zamrażarki na 3 godziny.Natomiast drugą połówkę jabłka wrzucamy do małej miski i miksujemy na jednolitą masę. Do tej masy jabłkowej dodajemy śmietanę i znowu miksujemy aż powstanie gładki krem.
Zamrożoną cześć jabłka odmrażamy i trochę podgrzewamy. Blachę wysmarowujemy masłem i wysypujemy bułką tarta. Na blachę wylewamy waniliową masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 1 godzinę.

Wystudzone ciasto polewamy jabłkowym kremem i w krem wkładamy ostatnią część jabłka.


Prześlij przepis

~Gosc | 06-03-14 | Czytano: 8043 razy | komentarzy [2]
Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

2 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2014-10-15 18:21

mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma być cukru kryształu, ile ma być obu śmietan, czy ciasto się przed pieczeniem podgrzewa a jeżeli tak to po co?

Autor
ciasto
2014-10-17 9:35

faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu :):)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje