Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym
Czas 5 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność trudne
Koszt: do 25 zł
Składniki:
350 g mąki tortowej
370 g masła
3 jajka
cukier kryształ
1 szklanka mleka
kilka kropel ekstraktu z wanilii
cukier waniliowy
2 jabłka
śmietana 18 %
śmietana 30 %
proszek do pieczenia
bułką tarta
Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym - sposób wykonania:
Do dużej miski wsypujemy mąkę cukier kryształ wrzucamy masło i wlewamy mleko oraz ekstrakt z wanilii. Miksujemy aż masa będzie lekko żółta. Do masy waniliowej wbijamy 3 jajka wsypujemy proszek do pieczenia cukier waniliowy i śmietanę 18 %.
Miksujemy tak długo aby śmietana pokryła się masą waniliową.
W rondlu podgrzewamy tą masę nie może ona być ani za zimna ani też za gorąca.Jabłka przekrawamy na pół usuwamy gniazdka nasienne i kroimy je w kostkę.
Jedną połówkę jabłka wrzucamy do worka foliowego i wstawiamy do zamrażarki na 3 godziny.Natomiast drugą połówkę jabłka wrzucamy do małej miski i miksujemy na jednolitą masę. Do tej masy jabłkowej dodajemy śmietanę i znowu miksujemy aż powstanie gładki krem.
Zamrożoną cześć jabłka odmrażamy i trochę podgrzewamy. Blachę wysmarowujemy masłem i wysypujemy bułką tarta. Na blachę wylewamy waniliową masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 1 godzinę.
Wystudzone ciasto polewamy jabłkowym kremem i w krem wkładamy ostatnią część jabłka.
Prześlij przepis ~Gosc | 06-03-14 | Czytano: 7886 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują