Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto WZ - Wuzetka

Czas 60 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Składniki na ciasto biszkoptowe:
szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
8 jajek o temperaturze pokojowej
szklanka drobnego cukru
pół szklanki oleju rzepakowego
1/3 szklanki gorzkiego kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Składniki na masę:
850 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny
łyżka wody
kwaskowaty dżem lub konfitura np z czarnej porzeczki


Składniki na polewę:
100 ml śmietany 30% (+ ewentualnie 50 ml na kleksy z bitej śmietany)
tabliczka 100 gramów gorzkiej czekolady

Ciasto WZ - Wuzetka - sposób wykonania:

Wuzetka to ciasto rodem z PRL, najczęściej serwowane w ówczesnych kawiarniach. Dziś ciasto WZ jest już nieco zapomniane, a szkoda bo to pyszne ciasto. Idealne na każdą imprezę czy uroczystość. Łatwo dostępne składniki.

Nagrzewamy piekarnik do 170 st C. Mieszamy ze sobą mąki, kakao i proszek do pieczenia. Następnie dwukrotnie przesiewamy przez sito.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem. Gdy piana będzie zbita ale jeszcze nie sztywna dosypujemy powoli cukier i miksujemy jeszcze przez 3 minuty. Następnie dodajemy do masy po jednym żółtku i po dodaniu każdego z 8 sztuk dokładnie miksujemy. Po zmiksowaniu żółtek zmniejszamy obrotu i dolewamy powoli olej. Następnie stopniowo wsypujemy przesianą wcześniej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszamy na wolnych obrotach.
Powstałą masę ciasta wylewamy na blachę o wymiarach 24 x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 170 stopni.


Przygotowujemy masę:
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod sam koniec gdy masą będzie zbita ale nie sztywna dodajemy cukru pudru i miksujemy. Mieszamy żelatynę łyżką wody oraz z łyżką soku z cytryny. Po 3 minutach napęcznieje nam masa z żelatyny i rozpuszczamy ją nad parą wodną. Należy uważać by nie zagotowało się bo straci właściwości żelujące

Żelatynę dodajemy do ubitej śmietany i krótko miksujemy.


Biszkopt przekrawamy na połowę. Spód biszkoptu można polać mocnym alkoholem np rumem. Smarujemy go kwaskowatym dżemem. Na to wykładamy bitą śmietanę /część zostawiamy do końcowej dekoracji/. Wyrównujemy po brzegach i przyciskamy drugą częścią przekrojonego biszkoptu.


Przygotowujemy polewę:
Podgrzewamy śmietanę, aż będzie gorąca, ale nie wrząca. Czekolada rozdrabniamy na drobne kawałki, wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą śmietaną i przykrywamy. Po 2 minutach mieszamy, aż do połączenia w całości czekolady ze śmietaną. Gotową ciepłą polewą polewamy równomiernie po wierzchu ciasto i wygładzamy. Ciasto wkładamy do lodówki do czasu aż polewa zastygnie.
Po wyjęciu z lodówki ciasto WuZetka kroimy w kwadraty i dekorujemy pozostałą masą bitej śmietany. Najlepiej jeśli możemy to zrobić rękawem cukierniczym


Na koniec uwaga na temat ciasta WZ. Nie ma typowego przepisu na W-Zetkę. Każdy ma swoją wersję. Główne elementy ciasta to kakaowy biszkopt, kwaskowaty dżem, bita śmietana i polewa czekoladowa. Są też inne wersje ciasta WZ z twarogiem czy z mascarpone.

zobacz też inną wersję ciasta WZ






Prześlij przepis

~Gosc | 10-12-16 | Czytano: 5472 razy | komentarzy [0]
Ciasto WZ - Wuzetka komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciasto WZ - Wuzetka kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto WZ - Wuzetka prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje