Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto z kremem i winogronami
Czas 75 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 7 łyżek masła
- pół szklanki cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Krem:
- szklanka mleka
- 5 łyżek śmietany
- łyżka cukru pudru
- 3 jajka
- pół kg dowolnych winogron
Ciasto z kremem i winogronami - sposób wykonania:
Winogrona myjemy, jeśli mają pestki przekrajmy na pół i wyjmujemy je.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło, szczyptę soli i stopniowo, wciąż ucierając - mąkę. Zagniatamy jednolite ciasto które wkładamy na 20 minut do lodówki.
Jajka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mleko i śmietanę. Całość wymieszać.
Tortownicę wylepiamy ciastem wyjętym z lodówki (dno i boki), na cieście układamy owoce a na nie wylewamy krem. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach C.
Prześlij przepis mewa80 | 30-08-10 | Czytano: 7661 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto z kremem i winogronami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują