Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Ciasto z kremem orzechowym

Czas 75 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

pół kg śliwek suszonych
pół szklanki wódki

ciasto (biszkopt):
4 jajka
1 szklanka cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

krem:
250 g masła (ciepłe)
200 g kremu mleczno-orzechowego

pół litra śmietany 30% (schłodzona)
4 płaskie łyżki cukru pudru

Ciasto z kremem orzechowym - sposób wykonania:

Ciasto z kremem orzechowym i suszonymi śliwkami z programu Ewa Gotuje.
Na kilak godzin wcześniej śliwki zalewamy alkoholem.
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy z nich pianę (z dodatkiem szczypty soli). Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Mieszamy, na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Krem: masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy krem mieszamy. Śliwki wyjmujemy z wódki, kroimy na mniejsze części, dodajemy do kremu. Krem wykładamy an przestudzone ciasto, schładzamy całość w lodówce.
Śmietanę ubijamy z cukrem. Ubitą dekorujemy ciasto.


Prześlij przepis

asieńka | 12-03-11 | Czytano: 23126 razy | komentarzy [0]
Ciasto z kremem orzechowym komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciasto z kremem orzechowym kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto z kremem orzechowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje