Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto z porzeczkami pod pierzynką
Czas 25 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 żółtka i jedno jajko całe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
pół kg porzeczek (czarnych lub czerwonych odszypułkowanych, umytych i dokładnie osuszonych)
Piana:
3 białka
3/4 cukru
Ciasto z porzeczkami pod pierzynką - sposób wykonania:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy całe jajko. Margarynę roztapiamy, studzimy dodajemy do utartych żółtek. Mąkę mieszamy z z proszkiem do pieczenia, dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blachę, na ciasto kładziemy owoce. Z białek ubijamy pianę, dodajemy pomału cukier, wciąż ubijając. Pianę kładziemy na porzeczki. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C.
Prześlij przepis mewa80 | 14-07-10 | Czytano: 11975 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto z porzeczkami pod pierzynką prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują