Strona główna > > Porady kulinarne

Ciasto z rabarbarem - idealne na każdą okazję

Ciasto z rabarbarem to świetny pomysł na poobiedni deser, przekąskę i spotkanie z przyjaciółmi. Dowiedz się jak przygotować ciasto z rabarbarem i jakie właściwości odżywcze posiada ta niezwykła roślina!

Ciasto z rabarbarem to świetny pomysł na letnią przekąskę. Choć roślina wygląda niepozornie posiada zaskakująco wiele właściwości odżywczych. Komu polecana jest szczególnie?


Rabarbar - jakie ma właściwości?


Rabarbar, choć niektórzy uważają go za owoc, zgodnie z systematyką zaliczany jest do warzyw. Jadalną częścią tej byliny są soczyste ogonki liściowe, które mogą różnić się od siebie barwą i smakiem. Rośliny o zielonych ogonkach liściowych są bardziej kwaśne w smaku niż te różowe.


Właściwości prozdrowotne rabarbaru w dużej mierze zależą od jego odmiany. Niezwykle ceniony (zwłaszcza w Chinach) jest rabarbar lekarski. W Polsce zdecydowanie najpopularniejszy jest rabarbar zwyczajny, nazywany również ogrodowym, oraz rabarbar kędzierzawy.


Jedząc rabarbar dostarczamy organizmowi cennych witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego, który szczególnie zalecany jest osobom z zaparciami, problemami trawiennymi i na diecie odchudzającej. W rabarbarze zawarta jest także m.in. witamina C, kwas foliowy, witaminy z grupy B, potas, wapń, witaminy A, K i E, fosfor, a także sód, magnez, cynk i żelazo. Co więcej, gdy pieczemy rabarbar w piekarniku, wytwarzają się w nim rapontygeniny, czyli polifenole o działaniu przeciwnowotworowym.


Ponadto, rabarbar obniża temperaturę i pomaga organizmowi walczyć z sezonowymi infekcjami. Poprawia również wygląd cery z uwagi na zawarte w nim fitoestrogeny oraz witaminy z grupy B, a także działa przeciwzapalnie. Pozwala redukować odczyny zapalne i wpływa pozytywnie na samopoczucie.


Ciasto z rabarbarem - przekąska nie tylko smaczna, ale i zdrowa!


Idealnym ciastem na lato jest lekkie, delikatne i puszyste ciasto z rabarbarem. Co istotne, jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wystarczą do niego takie składniki jak mąka pszenna, jajka, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, olej oraz kilka łodyg rabarbaru. Całość można posypać cukrem pudrem. Rabarbar świetnie łączy się też w ciastach ze słodkimi truskawkami, a także kremem budyniowym czy kruszonką. Rabarbar, inaczej rzewień, idealnie nadaje się nie tylko do ciast, ale różnego rodzaju przetworów. Więcej przepisów na ciasto z rabarbarem dostępnych jest na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/lekkie-ciasto-z-rabarbarem.


~Gosc | Czytano 693 razy | 24-08-2020 |



Ewa gotuje