Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto z truskawkami
Czas 60 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Masa:
3 szklanki mleka
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cukier waniliowy
cukier kryształ do smaku
Polewa truskawkowa:
1 litr zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
3 galaretki truskawkowe
Czas pieczenia
30 minut (tylko biszkopt)
Temperatura pieczenia
180 stopni C
Ciasto z truskawkami - sposób wykonania:
Przepis na domowe
ciasto z truskawkami.
Biszkopt:
Ubić piane z białek. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier kryształ, cukier waniliowy, po 1 żółtku, a na koniec lekko wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok.30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Masa:
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem, wlać roztrzepany budyń i ugotować.
Kostkę masła utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Masę wyłożyć na biszkopty.
Polewa truskawkowa:
Truskawki podgrzać, rozpuścić w nich 3 galaretki. Tężące truskawki wyłożyć na masę. Wierzch można zalać galaretką o dowolnym smaku.
Prześlij przepis | 01-02-11 | Czytano: 70288 razy | komentarzy [3]
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto z truskawkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują