Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto z wafli

Czas 35 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 opakowanie wafli
20 dag masła
15 dag cukru
szklanka mleka
5 łyżek mleka w proszku
2 łyżki kakao
cukier waniliowy (opakowanie)
paczka herbatników
100 g posiekanych orzechów włoskich
ulubione powidła np. śliwkowe lub z czarnej porzeczki
gotowa polewa

Ciasto z wafli - sposób wykonania:

Masło rozpuścić, dodać cukier i cukier waniliowy oraz mleko, całość podgrzewać do momentu aż się rozpuści i stworzy jednolitą masę. Do masy dodajemy połowę mleka w proszku.
Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i orzechy, do drugiej - pozostałe mleko w proszku i pokruszone herbatniki (drobno a więc najlepiej umieścić je w woreczku i rozwałkować).
Wafle smarujemy na przemian - masą ciemną, masą jasną i powidłami aż do wyczerpania produktów. Tort obciążamy i wstawimy na parę godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem dekorujemy polewą czekoladową!


Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 06-10-10 | Czytano: 32004 razy | komentarzy [0]
Ciasto z wafli komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz