Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto zebra

Czas 45 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- szklanka oranżady (napoju gazowanego) lub wody
- 3 szklanki mąki
- szklanka oleju
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Ciasto zebra - sposób wykonania:

Ciasto Zebra przepis na dużą prostokątną blachę. Przepis na kolorową zebrę pamiętam jeszcze z dzieciństwa, wielokrotnie sprawdzony pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy :). Można go robić także w prodiżu. Zebra jest wilgotna pyszna i efektownie wygląda. Masz swoje ciasto Zebra prześlij przepis w komentarzu.

Zobacz także Ciasto Zebra przepis Ewy Wachowicz

Jajka ubijamy z cukrem. Kiedy masa będzie sztywna dodajemy 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem, mieszamy, następnie olej, mieszamy i wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na pół, do jednej połowy dodajemy 0,5 szklanki maki, do drugiej kakao. Tortownice smarujemy tłuszczem, wylewamy ciasto na przemian ciemne i jasne - po kilka łyżek (tyle samo np. po 5).

Piec 40 minut w 180 stopniach.

Zobacz też Ciasto Zebra waniliowo - kakaową z polewą truskawkową
Z którego przepisu skorzystać? To kwestia smaku ciasto zebra jest pyszne z każdego wymienionego przepisu.



Prześlij przepis

Kamiś | 06-08-10 | Czytano: 435584 razy | komentarzy [63]
Ciasto zebra komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciasto zebra kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

63 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto zebra prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
polecam przepis
2011-02-20 17:26

bardzo dobre ciasto:)

Autor
Tytul
2011-05-24 10:23

Bardzo dobre ciasto.
POLECAM! PYCHA!!!!!!!

Autor
zebra
2011-06-02 21:41

ciasto przepyszne polecam przepis;)

Autor
pycha pycha pycha
2011-07-04 8:42

Ciasto jest przepyszne. Gorąco polecam zwłaszcza że nawet drugiego dnia jest mięciutkie jakby dopiero z piecyka wyjęte.

Autor
Bardzo dobre ciasto
2011-08-20 18:54

Upiekłem ciasto w dużej prostokątnej blasze według przepisu wyszło bardzo dobrze Polecam wszystkim moje wypieki ....smacznego

Autor
lusi
2011-09-07 10:53

ja dodaje 1szkl. oleju i 1szkl. oranżady , 1 szkl. cukru do 8 jaj !

Autor
Tytul
2011-09-16 17:18

Bardzo mi smakowało to ciasto ;)

Autor
Tytul
2011-09-16 19:29

Ślicznie wygląda smakowało mi i mojej rodzinie też . Brawo :))

Autor
Tytul
2011-10-08 14:16

Ciasto pyszne, przepis bardzo dobry. Smakuje całej rodzince, bez wyjątków.
Polecam. C:

Autor
Tytul
2011-10-17 10:12

Woda ma byc gazowana czy zwykla nie gazowana bo nie mam oranzady!?

Autor
ciasto zebra
2011-10-17 10:19

proponuję dac gazowaną dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste !

Autor
Tytul
2011-10-19 22:54

A mi wyszedł zakalec :( pyszny,ale jakoś mnie to nie satysfakcjonuje :( Robiłam krok po kroku jak w przepisie... co mogło pójść nie tak ??

Autor
Zebra
2011-10-20 6:24

Jest tyle przyczyn zakalca, że ciężko powiedzieć dlaczego w Twoim przypadku tak się stało. Stary proszek do pieczenia, zła mąką, za wczesne wyjęcie z piekarnika.
Ciasta bywają kapryśne jak kobiety ;-)

Autor
Tytul
2011-10-28 12:06

jesli robilas krok po kroku to moze nie dodalas proszku do pieczenia??jest podany w skladnikach ale nie w przygotowaniu;)

Autor
Świetny przepis
2011-11-01 18:22

Ciasto rewelacyjne! Wyszło, chociaż nie ubiłam jajek z cukrem na sztywno - ręka i tak już mi prawie odpadła od machania trzepaczką... Ale i bez tego ciasto pięknie wyrosło, jest wigotne i wspaniale smakuje. A trzeba zaznaczyć, że jestem analfabetką kulinarną - nie gotuję i nie piekę, bo nie umiem. Ponieważ jednak bardzo lubię zebrę, postanowłam podjąć zaryzyko i... jestem zachwycona rezultatem!
PS. W przepisie zabrakło mi informacji, jaki wymiar blachy i czy wkłada się do zimnego, czy nagrzanego piekarnika. Użyłam formy 7x14x30 i włożyłam do lekko podgrzanego piekarnika - jak już wiadomo, z dobrym skutkiem.

Autor
Tytul
2011-11-19 20:34

nigdy nie dodaje się mąki do ubitego białka bo bedzie zakalec

Autor
ciasto zebra
2011-11-19 20:48

dziękujemy za uwagę choć chyba nie dotyczy tego przepisu - w nim nie ma nic o pianie z białek, jajka ucieramy z cukrem w całości

Autor
Tytul
2011-12-26 13:05

ciasto z mojego dzieciństwa zawsze wychodzi,dziś jest również ulubionym ciastem moich dzieci

Autor
Tytul
2012-01-14 11:46

Za każdym razem robię z tego przepisu i zawsze wychodzi pyszne polecam!

Autor
Jak piec?
2012-01-24 0:39

Jak piec żeby nie było zakalca? Górna grzałka, dolna, obie, czy termoobieg? Może ktoś podpowie?

Autor
zebra
2012-01-24 7:16

najlepiej wszystkie ciasta piec w termoobiegu chociąż akurat zebra wyjdzie nam nawet w prodiżu gdzie nie ma zastosowania szczególnie skomplikowanej technologii :)

Autor
Z termoobiegiem :)
2012-01-24 15:36

Pytałam jak piec i już wiem. Piekłam z termoobiegiem i wyszło pięknie. Zrobiłam z 1,5 przepisu na dużą blachę. Jajka z cukrem nie ubiły się na sztywno (mikserem), ale zagęściły się. Moja znajoma robiła też z 1,5 przepisu ale na mniejszą blachę, urosło bardziej w górę, ale przy spodzie powstał lekko zakalec. Przepis sprawdzony - bardzo dobry - polecam!!!!

Autor
Mniej wody !!!
2012-01-27 18:21

dodajcie mniej wody lub oranżady, a ciasto będzie bez zakalca !!!
Sprawdzone i polecam, zebra dobra !

Autor
Tytul
2012-02-11 17:22

niestety dzis upieklam i tez wyszedl zakalec! ale pech! ale ja nie mam talentu do pieczenia ciast to jest pewne !

Autor
aaa
2012-02-12 10:59

a ja juz dwa razy w tym tygodniu robiłam i wyszło pysznie i bez zakalca;-)))najłatwiejsze ciasto w świecie;-)))

Autor
Tytul
2012-02-12 22:36

no bardzo fajnie .ale ja nie rezygnuje tak szybko ! Bede probowac snowu jutro nastepne podejscie .bede informowac co z tego wyszlo . ha ha

Autor
Tala_83
2012-02-21 14:36

Ciasto super błyskawicznie znika robiłam już zebrę ale nie była taka dobra jak ta polecam.

Autor
Tytul
2012-02-25 23:10

spróbowałam dzisiaj po raz pierwszy upiec zebrę według powyższego przepisu. Jak jest napisane wyjęłam ciasto po 40 minutach jednak jest w środku zupełnie surowe. ożylam na kolejne 40 min ponieważ poszukałam innych przepisów na zebre i tam czas pieczenia podają 1,5 godz.

Autor
Super
2012-03-17 15:04

ciasto wyszło ekstra, trzeba dłużej potrzymac w piekarniku ale tak to spoko

Autor
paula
2012-04-01 11:43

Super przepis....pięknie się upiekła i smakowała rewelacyjnie.Wczoraj całą zjedliśmy i dziś piekę drugą....dziękuje

Autor
Tytul
2012-04-03 11:53

Proste i genialne.
Znakomite w smaku,bez zakalca.
Pieknie wyrosło,śliczny przekrój.
Trochę dłużej piec.
Dzięki.

Autor
??? ;p
2012-04-06 23:43

Mam pytanie jakiej mąki pszennej czy zimniaczanej? ? ? ?

Autor
ciasto zebra
2012-04-07 8:10

oczywiście używamy mąkę pszenną, jeśli nie jest konkretnie podane, że to mąka ziemniaczana (w przepisie) to zawsze chodzi o pszenną

Autor
zebra
2012-05-17 18:30

jest świetne, pieke go od lat i zawsze wychodzi:-] polecam

Autor
paski
2012-05-18 10:48

ciasto pyszne! robiłam już 3 razy i za każdym razem wyszło, chociaż na małą blachę daję 80% składników i piekę z termoobiegiem 55 minut (po 40 było surowe w środku).
Największy problem mam z paskami! I tutaj pytanie - jak nakładacie ciasto, żeby były w miarę równe (wiem, że tyle samo łyżek), ale mi strasznie spływają i się mieszają ze sobą nawet jak blachę układam "z górki".
Może jest jakaś specjala technika czy przyrząd?

Autor
ciasto bardzo dobre
2012-10-21 1:18

do kazdego ciasta przeba wlozyc troghe serca i skladniki powinny miec temperature pokojowa
to ciasto pieklam do znudzenie zawsze sie udawalo i smakowalo i znow mosze powtozyc to pieczenie

Autor
Tytul
2012-11-10 17:17

A jesli chodzi o wymiary blaszki ? to chyba ma byc jakas mniejsza tak? i rozumiem ze białek nie oddzielamy od żółtek , tylko razem ubijamy??

Autor
zebra
2012-11-10 19:40

dokładnie - z cukrem ubijamy całe jajka. Co do blaszki to ja zawsze używam tortownicy - wymiary standardowe a więc średnica około 25 cm. Może być też blaszka prostokątna - wymiary około 20x30 cm

Autor
zebra
2013-01-04 10:05

Ciasto wygląda rewelacyjnie,muszę skorzystać z tego przepisu :) Pozdrawiam mysiakuchnia!

Autor
Tytul
2013-01-22 12:29

a ja właśnie kosztuję jest wyśmienite :) polecam też MANDARYNKOWIEC ewy wachowicz prosty w wykonaniu i pyszny

Autor
Tytul
2013-01-23 8:32

Ciasto Zebra jest dobre, stary sprawdzony przepis. Co do Mandarynkowca to z tym ciastem jest coś nie tak. Same niepolecające komentarze.

Autor
Kamiś
2013-01-23 17:22

no naprawdę . bardzo pyszne . mmmmmm , smakuje mi baaaaaaardzo . jes pyszny :))

Autor
Tytul
2013-04-17 11:09

Czy moge to zrbic na zwyklej prostokatnej blaszce?

Autor
zebra
2013-04-17 18:32

oczywiście, że można. Zebra to ciasto które zawsze się udaje ;)

Autor
Tytul
2013-10-15 14:14

Ja piekę w piekarniku gaazowym. Nastawiam na 200C i 1,4h. Mogę wyjśc z kuchni. BEZ ZAKALCA

Autor
Zebra
2014-01-17 13:18

Mam pytanie jak robic paski jesli robie ciasto w prostokatnej formie?!

Autor
zebra
2014-01-18 14:40

ciasto robimy tak samo w każdej foremce a wiec i w okrągłej i prostokątnej, paski wyjdą same jeśli tylko będziemy postępować zgodnie z przepisem

Autor
Tytul
2014-02-17 0:58

Dziś zrobiłam wg przepisu i zakalec, nie nadający się do jedzenia.
Wyrzuciłam całą blachę ;(
może te 40 min to za mało?
Nie wiem czemu się nie udało...

Autor
zebra
2014-02-17 17:58

no ja też nie wiem ale jesli chodzi o czas pieczenia to trzeba dostosować do piekarnika i po 40 minutach sprawdzić patyczkiem - jeśli jest mokry ciasto pieczemy dłużej

Autor
zebra
2014-03-18 7:59

Mam ten sam przepis na zebrę i piecze się ok.1 godziny.

Autor
Tytul
2014-10-01 13:53

Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź.

Autor
Tytul
2014-10-03 13:38

Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki.

Autor
Emilka
2015-03-20 17:30

Kiedys gdzieś przeczytałam, że aby uniknąć zakalca w każdych ciastach typu babka należy uzywać produktów o temperaturze pokojowej. Może to niektórym z was ułatwi sprawę;)

Autor
Temperatura pokojowa
2015-03-20 22:43

Emilko, też się stosuję do tej zasady. Temperatura pokojowa zalecana jest także dla drzewa do palenia w kominku. Takie małe niuanse, a bez nich wiele rzeczy w kuchni nam nie wychodzi i szukamy winnych, a tu wychodzi brak dowiadczenia.

Autor
jolanta
2015-09-06 14:47

zachciało mi się placka i znalazłam w przepis ewy na zebra i biorę się do pieczenia,jak się upiecze to naposze

Autor
Baśka
2015-09-10 7:35

Nie ma co się zastanawiać, tylko piec to ciasto. Ja kolejny raz wchodzę po składniki.

Autor
paweł
2015-10-22 19:18

bardzo dobre i łatwe zawsze wychodzi polecam

Autor
aga
2016-03-28 9:11

Ją też bardzo często robię i wychodzi bardzo pyszne

Autor
Duet
2016-04-14 19:22

Polecam ten przepis. Zebra urosła i nie ma zakalca.

Autor
gosc
2016-07-23 17:37

bardzo dobre

Autor
Paulinka
2016-10-27 19:47

Upiekłam Zebrę według przepisu. Ciasto pyszne i piękne Polecam.

Autor
Babcia Bożenka
2020-03-21 11:47

Dotychczas piekłam Zebrę w prodiżu, teraz spróbowałam w dużej prostokątnej blaszce i wyszło bardziej wilgotne, jednym słowem kwestia smaku przemawia na korzyść prostokątnej blachy.
PS Emilka ma rację. Aby uniknąć zakalca w każdych ciastach typu babka należy używać produktów o temperaturze pokojowej.

Autor
Natalia
2020-05-02 17:02

zaraz będziemy robić ciasto jak wyjdzie to napisze:-)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje