bardzo dobre ciasto:)
Bardzo dobre ciasto.
POLECAM! PYCHA!!!!!!!
ciasto przepyszne polecam przepis;)
Ciasto jest przepyszne. Gorąco polecam zwłaszcza że nawet drugiego dnia jest mięciutkie jakby dopiero z piecyka wyjęte.
Upiekłem ciasto w dużej prostokątnej blasze według przepisu wyszło bardzo dobrze Polecam wszystkim moje wypieki ....smacznego
ja dodaje 1szkl. oleju i 1szkl. oranżady , 1 szkl. cukru do 8 jaj !
Bardzo mi smakowało to ciasto ;)
Ślicznie wygląda smakowało mi i mojej rodzinie też . Brawo :))
Ciasto pyszne, przepis bardzo dobry. Smakuje całej rodzince, bez wyjątków.
Polecam. C:
Woda ma byc gazowana czy zwykla nie gazowana bo nie mam oranzady!?
proponuję dac gazowaną dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste !
A mi wyszedł zakalec :( pyszny,ale jakoś mnie to nie satysfakcjonuje :( Robiłam krok po kroku jak w przepisie... co mogło pójść nie tak ??
Jest tyle przyczyn zakalca, że ciężko powiedzieć dlaczego w Twoim przypadku tak się stało. Stary proszek do pieczenia, zła mąką, za wczesne wyjęcie z piekarnika.
Ciasta bywają kapryśne jak kobiety ;-)
jesli robilas krok po kroku to moze nie dodalas proszku do pieczenia??jest podany w skladnikach ale nie w przygotowaniu;)
Ciasto rewelacyjne! Wyszło, chociaż nie ubiłam jajek z cukrem na sztywno - ręka i tak już mi prawie odpadła od machania trzepaczką... Ale i bez tego ciasto pięknie wyrosło, jest wigotne i wspaniale smakuje. A trzeba zaznaczyć, że jestem analfabetką kulinarną - nie gotuję i nie piekę, bo nie umiem. Ponieważ jednak bardzo lubię zebrę, postanowłam podjąć zaryzyko i... jestem zachwycona rezultatem!
PS. W przepisie zabrakło mi informacji, jaki wymiar blachy i czy wkłada się do zimnego, czy nagrzanego piekarnika. Użyłam formy 7x14x30 i włożyłam do lekko podgrzanego piekarnika - jak już wiadomo, z dobrym skutkiem.
nigdy nie dodaje się mąki do ubitego białka bo bedzie zakalec
dziękujemy za uwagę choć chyba nie dotyczy tego przepisu - w nim nie ma nic o pianie z białek, jajka ucieramy z cukrem w całości
ciasto z mojego dzieciństwa zawsze wychodzi,dziś jest również ulubionym ciastem moich dzieci
Za każdym razem robię z tego przepisu i zawsze wychodzi pyszne polecam!
Jak piec żeby nie było zakalca? Górna grzałka, dolna, obie, czy termoobieg? Może ktoś podpowie?
najlepiej wszystkie ciasta piec w termoobiegu chociąż akurat zebra wyjdzie nam nawet w prodiżu gdzie nie ma zastosowania szczególnie skomplikowanej technologii :)
Pytałam jak piec i już wiem. Piekłam z termoobiegiem i wyszło pięknie. Zrobiłam z 1,5 przepisu na dużą blachę. Jajka z cukrem nie ubiły się na sztywno (mikserem), ale zagęściły się. Moja znajoma robiła też z 1,5 przepisu ale na mniejszą blachę, urosło bardziej w górę, ale przy spodzie powstał lekko zakalec. Przepis sprawdzony - bardzo dobry - polecam!!!!
dodajcie mniej wody lub oranżady, a ciasto będzie bez zakalca !!!
Sprawdzone i polecam, zebra dobra !
niestety dzis upieklam i tez wyszedl zakalec! ale pech! ale ja nie mam talentu do pieczenia ciast to jest pewne !
a ja juz dwa razy w tym tygodniu robiłam i wyszło pysznie i bez zakalca;-)))najłatwiejsze ciasto w świecie;-)))
no bardzo fajnie .ale ja nie rezygnuje tak szybko ! Bede probowac snowu jutro nastepne podejscie .bede informowac co z tego wyszlo . ha ha
Ciasto super błyskawicznie znika robiłam już zebrę ale nie była taka dobra jak ta polecam.
spróbowałam dzisiaj po raz pierwszy upiec zebrę według powyższego przepisu. Jak jest napisane wyjęłam ciasto po 40 minutach jednak jest w środku zupełnie surowe. ożylam na kolejne 40 min ponieważ poszukałam innych przepisów na zebre i tam czas pieczenia podają 1,5 godz.
ciasto wyszło ekstra, trzeba dłużej potrzymac w piekarniku ale tak to spoko
Super przepis....pięknie się upiekła i smakowała rewelacyjnie.Wczoraj całą zjedliśmy i dziś piekę drugą....dziękuje
Proste i genialne.
Znakomite w smaku,bez zakalca.
Pieknie wyrosło,śliczny przekrój.
Trochę dłużej piec.
Dzięki.
Mam pytanie jakiej mąki pszennej czy zimniaczanej? ? ? ?
oczywiście używamy mąkę pszenną, jeśli nie jest konkretnie podane, że to mąka ziemniaczana (w przepisie) to zawsze chodzi o pszenną
jest świetne, pieke go od lat i zawsze wychodzi:-] polecam
ciasto pyszne! robiłam już 3 razy i za każdym razem wyszło, chociaż na małą blachę daję 80% składników i piekę z termoobiegiem 55 minut (po 40 było surowe w środku).
Największy problem mam z paskami! I tutaj pytanie - jak nakładacie ciasto, żeby były w miarę równe (wiem, że tyle samo łyżek), ale mi strasznie spływają i się mieszają ze sobą nawet jak blachę układam "z górki".
Może jest jakaś specjala technika czy przyrząd?
do kazdego ciasta przeba wlozyc troghe serca i skladniki powinny miec temperature pokojowa
to ciasto pieklam do znudzenie zawsze sie udawalo i smakowalo i znow mosze powtozyc to pieczenie
A jesli chodzi o wymiary blaszki ? to chyba ma byc jakas mniejsza tak? i rozumiem ze białek nie oddzielamy od żółtek , tylko razem ubijamy??
dokładnie - z cukrem ubijamy całe jajka. Co do blaszki to ja zawsze używam tortownicy - wymiary standardowe a więc średnica około 25 cm. Może być też blaszka prostokątna - wymiary około 20x30 cm
Ciasto wygląda rewelacyjnie,muszę skorzystać z tego przepisu :) Pozdrawiam mysiakuchnia!
a ja właśnie kosztuję jest wyśmienite :) polecam też MANDARYNKOWIEC ewy wachowicz prosty w wykonaniu i pyszny
Ciasto Zebra jest dobre, stary sprawdzony przepis. Co do Mandarynkowca to z tym ciastem jest coś nie tak. Same niepolecające komentarze.
no naprawdę . bardzo pyszne . mmmmmm , smakuje mi baaaaaaardzo . jes pyszny :))
Czy moge to zrbic na zwyklej prostokatnej blaszce?
oczywiście, że można. Zebra to ciasto które zawsze się udaje ;)
Ja piekę w piekarniku gaazowym. Nastawiam na 200C i 1,4h. Mogę wyjśc z kuchni. BEZ ZAKALCA
Mam pytanie jak robic paski jesli robie ciasto w prostokatnej formie?!
ciasto robimy tak samo w każdej foremce a wiec i w okrągłej i prostokątnej, paski wyjdą same jeśli tylko będziemy postępować zgodnie z przepisem
Dziś zrobiłam wg przepisu i zakalec, nie nadający się do jedzenia.
Wyrzuciłam całą blachę ;(
może te 40 min to za mało?
Nie wiem czemu się nie udało...
no ja też nie wiem ale jesli chodzi o czas pieczenia to trzeba dostosować do piekarnika i po 40 minutach sprawdzić patyczkiem - jeśli jest mokry ciasto pieczemy dłużej
Mam ten sam przepis na zebrę i piecze się ok.1 godziny.
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?
z góry dziekuję za odpowiedź.
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki.
Kiedys gdzieś przeczytałam, że aby uniknąć zakalca w każdych ciastach typu babka należy uzywać produktów o temperaturze pokojowej. Może to niektórym z was ułatwi sprawę;)
Emilko, też się stosuję do tej zasady. Temperatura pokojowa zalecana jest także dla drzewa do palenia w kominku. Takie małe niuanse, a bez nich wiele rzeczy w kuchni nam nie wychodzi i szukamy winnych, a tu wychodzi brak dowiadczenia.
zachciało mi się placka i znalazłam w przepis ewy na zebra i biorę się do pieczenia,jak się upiecze to naposze
Nie ma co się zastanawiać, tylko piec to ciasto. Ja kolejny raz wchodzę po składniki.
bardzo dobre i łatwe zawsze wychodzi polecam
Ją też bardzo często robię i wychodzi bardzo pyszne
Polecam ten przepis. Zebra urosła i nie ma zakalca.
bardzo dobre
Upiekłam Zebrę według przepisu. Ciasto pyszne i piękne Polecam.
Dotychczas piekłam Zebrę w prodiżu, teraz spróbowałam w dużej prostokątnej blaszce i wyszło bardziej wilgotne, jednym słowem kwestia smaku przemawia na korzyść prostokątnej blachy.
PS Emilka ma rację. Aby uniknąć zakalca w każdych ciastach typu babka należy używać produktów o temperaturze pokojowej.
zaraz będziemy robić ciasto jak wyjdzie to napisze:-)
63 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto zebra prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują