Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto zemsta teściowej
Czas 45 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny Kasia
szklanka cukru pudru
5 żółtek (białka wbijamy do wysokiej miski)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
beza:
5 białek
1 szklanka cukru
150 g płatków migdałowych
galaretka:
2 galaretki wiśniowe
3 szklanki kompotu wiśniowego (z owocami bez pestek) LUB SOKU ROZROBIONEGO Z WODĄ
część śmietanowa:
400 ml śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wrzątku
Ciasto zemsta teściowej - sposób wykonania:
Ciasto:
mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, łączymy z pokrojoną w kostkę margaryną, dodajemy cukier, żółtka. Zagniatamy ciasto, jeśli składniki trudno się łączą możemy dodać dwie łyżki kwaśnej śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną część wałkujemy i przenosimy do blachy o wymiarach 20x30 cm. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C.
Drugą część ciasta pieczemy w tej samej blaszce ale na nią robimy bezę. W tym celu z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier. Bezę wykładamy na ciasto, posypujemy migdałami.
Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Oba ciasta studzimy.
Galaretka:
3 szklanki kompotu lub soku gotujemy, we wrzącym rozpuszczamy galaretki. Dodajemy owoce wiśni jeśli je posiadamy, odstawiamy do stężenia.
Śmietanę ubijamy z cukrem. Żelatynę zalewamy 1/4 szkl. wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do ubitej śmietany i mieszamy dokładnie.
Na ciasto bez bezy wylewamy tężejąca galaretkę. Na galaretkę wykładamy ubitą śmietanę, na to kładziemy ciasto z bezą.
Prześlij przepis ~Gosc | 11-10-2018 | Czytano: 4355 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto zemsta teściowej prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują