Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Cielęcina Cielęcina duszona po kreolsku
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 100 zł
Składniki:
- 1 kilogram filetu z cielęciny
- lampka białego wytrawnego wina
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 100 gram szparagów /najlepiej świeżych, ale poza sezonem można użyć konserwowanych/
- 0,25 kilograma pieczarek
- 2 marchewki
- 70 gram przecieru pomidorowego
- do smaku szafran, sól i pieprz
- do dekoracji gałązki rozmarynu
Cielęcina duszona po kreolsku - sposób wykonania:
Cielęcinę kroimy na kotlety, nacieramy pierzem i rozmarynem, nastepnie obsmażamy na oliwie z obu stron, nastepnie dodajemy czosnek a po jego delikatnym obsmażeniu pokrojoną w kostkę marchew i pieczarki. Dolewamy wino i dusimy az odparuje. Szafran rozpuszczamy w niewielkiej ilosci wody i dodajemy do mięsa wraz zprzecierem pomidorowym. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 20 minut. Na koniec dodajemy przekrojone wzdłuż szparagi i dalej dusimy, przez 3 minuty. Potrawę podajemy udekorowaną szparagami.
Prześlij przepis ~Gosc | 17-03-15 | Czytano: 11390 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Cielęcina duszona po kreolsku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują