Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciepłe lody

Składniki:

Syrop:
1/2 szklanki wody
1 ,5 szklanki cukru
1/2 łyżeczki octu

Krem:
3 białka

Gotowe wafelki do lodów

Ciepłe lody - sposób wykonania:

Ugotować syrop 3 stopnia: z wrzącej wody, cukru i octu ugotować syrop do "piórka" (tzn.Gęstniejący syrop ma zostawiać za sobą niteczkę).
Ubić pianę z białek. Do dobrze ubitej piany lać cieniutkim strumieniem syrop mieszając energicznie.
Pianę z syropem umieścić na parze i ubijać do czasu zgęstnienia.
Następnie zdjąć masę z pary, wstawić do naczynia z zimną wodą i ubijać nadal do wystudzenia masy.
Doprawić do smaku sokiem np. Z cytryny, malinowym (bez cukru), kakaem, itp.
Masę nałożyć do wafelków. Można polać czekoladą.


Prześlij przepis

~Gosc | 13-05-08 | Czytano: 29331 razy | komentarzy [0]
Ciepłe lody komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciepłe lody kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciepłe lody prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje