Strona główna > > Porady kulinarne

Co to jest m±ka razowa

M±ka razowa to jeden z typów m±ki, których podział zależny jest od stopnia oczyszczenia ziarna. M±ka razowa oznaczana jest symbolem 2000 i zawiera najwięcej soli mineralnych i błonnika ze wszystkich typów m±ki.

Jak powstaje m±ka razowa?

Każdy typ m±ki powstaje na skutek rozdrobnienia, zmielenia, umytych z zanieczyszczeń i wysuszonych ziaren zbóż. Stopień oczyszczenia m±ki jest podstaw± podziału na typy. Im mniejsza liczba okre¶laj±ca typ m±ki, tym mniejsza jest zawarto¶ć w niej witamin, składników mineralnych i błonnika. Ta strata powstaje podczas usuwania okrywy owocowo – nasiennej z ziarna. W miarę usuwania kolejnych zewnętrznych warstw: bielma i zarodka, m±ka staje się bielsza i zawiera proporcjonalnie więcej skrobi. M±ka razowa ma typ 2000 to znaczy, że odbył się przemiał pełnego ziarna tzw. przemiał razowy, przy którym do m±ki przechodz± wszystkie składniki ziarna.

Z jakiego ziarna powstaje m±ka razowa?

Okre¶lenie m±ka razowa mówi o sposobie przemiału, o stopniu oczyszczenia ziarna. Je¶li zmielimy każdy rodzaj ziarna bez uprzedniego odrzucania zewnętrznych czę¶ci składowych np. pszenicy, żyta, orkiszu, to otrzymamy m±kę razow± pszenn±, m±kę razow± żytni± czy m±kę razow± orkiszow±. M±ka razowa ma ciemniejszy kolor od m±ki oczyszczonej i jest czasem nazywana m±k± br±zow±. M±ka razowa w sklepie organic24.pl jest oferowana z różnych ziaren i zbóż w jako¶ci ekologicznej.

Warto¶ci odżywcze m±ki razowej

Każda m±ka razowa zawiera zdecydowanie więcej składników odżywczych niż m±ki białe. Tylko przy przemiale razowym skład chemiczny m±ki praktycznie odpowiada składowi chemicznemu ziarna. M±ki razowe maj± więcej błonnika, tłuszczu, białek, wapnia, fosforu, żelaza i witamin (zwłaszcza z grupy B) od m±ki o wyci±gu niższym niż 70%. M±ki razowe s± bogatsze w tłuszcz i dlatego s± mniej trwałe podczas przechowywania;

M±ka razowa zawiera otręby

Otręby s± to substancje ro¶linne oddzielone od pełnego ziarna zbóż. Bogate s± w nierozpuszczalne w wodzie włókna pokarmowe (błonnik), który przyspiesza przesuwanie się tre¶ci pokarmowej w jelitach. Obecno¶ć błonnika w pożywieniu zwiększa uczucie syto¶ci. Otręby zapobiegaj± wielu chorobom układu pokarmowego, zaparciom, hemoroidom, a nawet maj± zastosowanie w profilaktyce zachorowań na nowotwory. Otręby skutecznie obniżaj± poziom cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko chorób serca. S± bogate w witaminy grupy B, zwłaszcza B6. Otręby spożyte w nadmiarze zaburzaj± wchłanianie innych składników. Znacznie korzystniejsze dla zdrowia jest zjadanie pełnych ziaren zbóż i produktów z maki razowej, w których wszystkie składniki pokarmowe, ł±cznie z otrębami, s± w odpowiednich proporcjach.

M±ka razowa z ekologicznych ziaren

M±ka razowa otrzymana z ziaren z certyfikatem ekologicznym daje gwarancję najwyższej jako¶ci biologicznej i zdrowotnej. Taka m±ka nie zawiera pozostało¶ci nawozów sztucznych ani chemicznych ¶rodków ochrony ro¶lin. W ekologicznym sposobie gospodarowania stosowanie syntetycznej agrochemii nie jest dozwolone. Ziarno na eko m±kę razow± nie może tez być poddawane modyfikacjom genetycznym, jest GMO free. Współczesne metody hodowli zbóż przyniosły odmiany ro¶lin o bardzo zmienionych na przestrzeni lat wła¶ciwo¶ciach i składzie. Natomiast rolnictwo ekologiczne dba o bioróżnorodno¶ć i rozwija uprawy zbóż dawnych odmian i zbóż tradycyjnych. M±ki otrzymane z takich zbóż, również m±kę razow± i produkty z jej udziałem, można polecać w profilaktyce zdrowotnej.

Artykuł partnerski.



~Gosc | Czytano 904 razy | 01-07-2021 |



Ewa gotuje