Strona główna >>
Dania mączne >>
Makarony Conchiglioni z mięsem pod beszamelem
Czas 40 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 opakowanie makaronu duże muszle
pierś kurczaka
1 cebula szalotka
oliwa z oliwek
5 pieczarek
ząbek czosnku
15 dag fety
przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz
4 suszone pomidory w oliwie
3 łyżki twarogu
koncentrat pomidorowy
żółty ser starkowany do posypania
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
2/3 szklanki mleka
odrobina tartej gałki muszkatołowej
Conchiglioni z mięsem pod beszamelem - sposób wykonania:
Muszle gotujemy 8 minut w osolonej wodzie, z odrobiną oliwy,cedzimy i osączamy. Pierś kroimy drobno, podsmażamy, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek (można dać wyciśnięte),doprawiamy do smaku, zdejmujemy z patelni - na niej smażymy posiekane pieczarki - dodajemy je do mięsa, do mięsa dodajemy tez pokruszoną fetę, pokrojone suszone pomidory, twaróg, łyżkę oliwy oraz łyżkę koncentratu. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Masło rozpuszczamy do patelni, dodajemy mąkę, smażymy ją nie rumieniąc (tak aby tylko straciła surowy smak), powoli wlewać mleko, gotować mieszając stale. Następnie przyprawiamy gałką. Farsz nakładamy do muszli, układamy je w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy 20 minut w 180 stopniach.
Prześlij przepis ~Gosc | 18-06-10 | Czytano: 9754 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Conchiglioni z mięsem pod beszamelem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują