Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Cukinia w zalewie musztardowej na zimę
Czas 35 minut
Porcji 3
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 kg cukinii
Zalewa:
4 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki octu
2 łyżki soli
5 łyżek musztardy
liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu (po kilka sztuk wszystkiego)
Cukinia w zalewie musztardowej na zimę - sposób wykonania:
Przepis na cukinię w sosie z musztardą, zamiast cukinii możemy w identyczny sposób przygotować inne, dostępne warzywa np. patisony, ogórki itp.
Cukinię myjemy dokładnie, kroimy na kawałki - grube plastry lub słupki (końce odrzucamy). Wkładamy je do wyparzonych słoiczków.
Gotujemy zalewę z podanych składników, oprócz musztardy, musztardę dodajemy gdy zalewa się zagotuje. Mieszamy i wlewamy zalewę do cukinii. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 20 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 25-07-10 | Czytano: 16780 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Cukinia w zalewie musztardowej na zimę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują