Strona główna > > Porady kulinarne

Czarna soczewica - rarytas spożywczy dla każdego

Soczewica to jeden z ulubionych produktów wegan i wegetarian, stanowiący cenne źródło witamin oraz innych substancji odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Po to pyszne i sycące warzywo strączkowe sięgają jednak nie tylko zwolennicy diety jarskiej. Sporą popularnością zaczyna cieszyć się zwłaszcza odmiana czarna, nazywana belugą. Co to takiego i dlaczego warto ją wprowadzić na stałe do zdrowej diety? O tym napiszemy poniżej.

Różne rodzaje soczewicy


Soczewica jest to popularna roślina z rodziny motylkowatych, która występuje w wielu, mocno zróżnicowanych odmianach. W Polsce szczególną sympatią konsumentów już od dłuższego czasu cieszą się wersje czerwona i zielona, powszechnie dostępne w marketach i na bazarach.


Roślinę tę można również spotkać w innych wariantach, choćby żółtej lub czarnej. Każda z nich wyróżnia się nie tylko kolorem, ale też właściwościami. Część jest nieco bardziej miękka, inne odznaczają się intensywniejszym smakiem lub inną ilością poszczególnych substancji odżywczych.


Szczególnie ciekawą odmianą jest soczewica czarna, czyli beluga, na której chcielibyśmy się skupić w dzisiejszym artykule.


Co wyróżnia czarną soczewicę?


Soczewica czarna jeszcze nie zyskała tak wielkiej popularności w naszym kraju, co pozostałe odmiany, choć już teraz da się ją bez większego trudu kupić w dobrych sklepach ze zdrową żywnością, jak na przykład SklepAgnex.


Beluga bywa nazywana roślinnym kawiorem. W języku angielskim słowo „beluga” oznacza bowiem rybę bieługę. Skąd wzięło się takie skojarzenie? Niewielkie ziarenka soczewicy ze względu na kolor i formę przypominają ikrę tej jesiotrowatej ryby. Ten nietypowy rodzaj soczewicy uprawia się przede wszystkim w Azji, Ameryce Południowej i Kanadzie.


Walory smakowe belugi sprawiają, że łatwo wykorzystać ją jako pyszny dodatek do dań lub podstawowy składnik niejednej potrawy.


Wartości odżywcze – czarna soczewica a zdrowa dieta


Czarna soczewica, podobnie jak inne odmiany tej rośliny strączkowej, zawiera wiele cennych składników odżywczych, niezbędnych do zbudowania wartościowego jadłospisu.


Co w niej znajdziemy? Przede wszystkim stanowi bogate źródło białka i błonnika pokarmowego. Oprócz tego zawiera kluczowe witaminy (w tym kwas foliowy) oraz minerały (m.in. wapń, potas, cynk, żelazo). To one odpowiadają za prawidłową pracę różnych narządów i całego organizmu.


Dlaczego ludzie na całym świecie tak chętnie sięgają po czarną soczewicę? Jej wielką zaletą jest wysoka zawartość cennych substancji przy równocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Niewielkie, ciemne ziarenka mają go bowiem niecałe 2 gramy na 100 gramów produktu. Warto wspomnieć o tym, że beluga odznacza się bardzo niskim indeksem glikemicznym, dlatego świetnie sprawdza się jako cenny składnik diety dla osób cierpiących na cukrzycę.


Co można zyskać, jeśli jada się belugę? Przede wszystkim daje ona poczucie sytości na dłuższy czas i dostarcza cennych składników odżywczych. Poza tym regularne spożywanie jej daje reguluje pracę wielu narządów, a także obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jest ona zatem niezmiernie korzystna dla zdrowia, a przy tym świetnie smakuje.


Jak przyrządzić czarną soczewicę?


Czarna soczewica jest naprawdę prosta do przyrządzenia. Należy tylko przepłukać ją wodą, a następnie ugotować – idealna proporcja to 1/3 soczewicy na 2/3 wody. Po około 30 minutach nasiona wchłoną wodę i staną się wystarczająco miękkie. Ziarenka soli się dopiero pod sam koniec gotowania, by nie stały się one zbyt twarde.


Można jeść ją samodzielnie z dodatkiem cebulki i czosnku lub wykorzystać jako element bardziej rozbudowanych dań, w tym na przykład pysznych, wieloskładnikowych sałatek, a nawet wegetariańskich pasztetów.


Soczewica czarna – pyszny i zdrowy składnik diety


Spożywanie soczewicy stało się ostatnio niezmiernie modne. Dzięki temu bez trudu można znaleźć szereg przepisów na ciekawe przyrządzenie jej. Oprócz tradycyjnych odmian na polskich stołach zaczynają gościć także warianty takie, jak egzotyczna belunga.


Warto po nią sięgać, by nieco wzbogacić codzienną dietę, wprowadzając do niej cenne składniki odżywcze oraz nowe, bogate smaki.


Artykuł partnerski.


~Gosc | Czytano 36 razy | 21-04-2021 |



Ewa gotuje