Strona główna > > Porady kulinarne

Czekolada do ozdabiania wypieków

Słodkie wypieki są częstym gościem na naszych stołach. Jednak prawdziwych koneserów zachwycają szczególnie te ciasta, które są wypełnione czekoladową nutą oraz ozdobione fantazyjnymi dekoracjami. Wszystko to sprawia, że tort czy ciasto jest prawdziwą ucztą dla zmysłów.

Wbrew pozorom wykorzystanie czekolady do ozdabiania wypieków nie jest czynnością skomplikowaną. Wymaga jedynie pamięci o kilku istotnych kwestiach, aby jej używanie było skuteczne. Przede wszystkim warto zastanowić się, czy chcesz wykorzystać czekoladę w formie polewy, trójwymiarowych ozdób czy specjalnie uformowanych elementów.

Odpowiednie wyposażenie to podstawa!


Pierwszym punktem na liście do stworzenia fantastycznych dekoracji na tort jest zaopatrzenie się w produkty wysokiej jakości. Dzięki temu zyskasz pewność, że czekolada do ozdobienia ciasta będzie cieszyła podniebienia idealnie głębokim smakiem, a wykonywanie z niej dekoracji będzie sprawne i przyjemne. W sklepie sugr-craft.pl znajdziesz szeroką gamę różnorodnych czekolad do dekoracji tortów, z którymi stworzysz ciekawe kompozycje. Nie zapomnij także o niezbędnych szpatułkach oraz innych akcesoriach kuchennych, pomocnych do wykonywania dekoracji. Jeśli chcesz stworzyć barwne, trójwymiarowe dekoracje z czekolady, koniecznie zaopatrz się w specjalną folię transferową. Tak przygotowana czekolada do tortów, ciast czy tartaletek, z pewnością będzie smakowitą ozdobą.

Właściwie przygotowanie czekolady do dekoracji tortów


Podczas przygotowywania czekolady do zdobienia należy zachować szczególną ostrożność i stosować się do zaleceń producenta. Istotną rolę odgrywa niewątpliwie temperatura oraz odpowiedni sposób rozpuszczenia czekolady – tylko wówczas osiągniesz idealną kruchość, znakomitą głębię smaku oraz zachwycający efekt. Decydując się na dekoracje trójwymiarowe czy w wersji upłynnionej, upewnij się, że wybrany rodzaj czekolady idealnie nada się do tego typu ozdób. Pamiętając o tych podstawowych zasadach, z pewnością sprawnie i skutecznie wykonasz z czekolady wiele fantazyjnych dekoracji na wypieki.
Artykuł partnerski.
~Gosc | Czytano 48 razy | 28-04-2020 |



Ciasta ewa gotuje