Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Czosnek w winnej marynacie
Czas 20 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
20 dużych główek czosnku
1 l białego wytrawnego wina
100 ml octu winnego
150 g cukru
2 ostre papryczki chili
3 liście laurowe
3 gałązki estrogenu
łyżka mielonego pieprzu
czubata łyżka soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Czosnek w winnej marynacie - sposób wykonania:
Z wina, octu, cukru i pozostałych przypraw zagotować zalewę, do wrzącej wrzucić obrane ząbki czosnku, zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić na noc. Na drugi dzień całość jeszcze raz pogotować około 3 minut. Czosnek wyjąć z zalewy, rozłożyć równomiernie w 4 słoiczkach (porozdzielać również pozostałe dodatki), zalać ostudzoną zaprawą, na wierzch wylać łyżkę oliwy i dobrze zamknąć. Marynowany czosnek podajemy do potraw mięsnych zamiast świeżego, jako przekąskę a marynatę można używać do sałatek.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis asieńka | 02-06-10 | Czytano: 6117 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Czosnek w winnej marynacie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują