Strona główna > > Porady kulinarne

Czym kierować się przy wyborze kukurydzy spożywczej

Wybór ziaren kukurydzy pod uprawę zależy przede wszystkim od jej przeznaczenia. Sprawdź czym kierować się przy doborze. Podpowiadamy, jak dopasować gatunek także do możliwości twojego gospodarstwa.

Dobór kukurydzy zależy od kilku istotnych czynników. Odmiany mogą różnić się od siebie wielkością kolb i ziaren, kolorem, smakiem, trudnością uprawy i potrzebami środowiskowymi. Co brać pod uwagę, wybierając odmianę ziaren, które planujesz zasiać?



Na co zwrócić uwagę, wybierając odmianę kukurydzy?


Dokonując wyboru, miej na uwadze następujące czynniki:


  • Przeznaczenie: kukurydzę w Polsce uprawia się na różne potrzeby. Najważniejszym z nich jest ziarno, pozyskiwane do celów spożywczych. Innym istotnym przeznaczeniem jest kiszonka. Kukurydza może być również na potrzeby produkcji biogazu i bioetanolu.

  • Możliwości techniczne gospodarstwa;

  • klasę gleby

  • system zmianowania

  • plenność i stabilność: wybieraj odmiany, które gwarantują wysokie plony, nie mając jednocześnie wygórowanych warunków środowiskowych

  • skłonność do chorób: poszczególne odmiany mogą mieć różne skłonności do zakażeń grzybiczych i pasożytniczych.


Jakie odmiany możesz uprawiać?

W Polsce najczęściej uprawia się odmiany typu:


  • flint – o niewielkich, gęstych i twardych ziarnach i zaokrąglonym kształcie. Dominuje w nich skrobia szklista, która czyni z tej odmiany doskonały materiał na kiszonki. Odmiana toleruje niskie temperatury, przez co świetnie sprawdza się w polskim klimacie

  • dent – ziarna tej odmiany są spłaszczone, naznaczone zgłębieniami. W przeciwieństwie do odmiany flint dominuje w nich skrobia mączysta, co sprawia, że świetnie dent świetnie sprawdza się do celów młynarskich i na uprawę pod ziarno. Jest to odmiana bardziej wrażliwa na chłody niż flint.


Oba typy w swojej ofercie ma Syngenta. Wybierając odmianę, warto mieć na uwadze charakterystykę poszczególnych odmian, dopasowując ją do specyfiki upraw. Możesz wybrać również hybrydowy typ flint-dent, łączący w sobie cechy obu.

Artykuł partnerski.


~Gosc | Czytano 575 razy | 29-01-2021 |



Ewa gotuje