Strona główna > > Porady kulinarne

Dieta wegańska - zalety, przepisy

Dieta wegańska staje się w ostatnich czasach coraz bardziej popularna. Czy to kwestie zdrowotne, wynikające z nietolerancji produktów odzwierzęcych, czy kwestie etyczne, powodowane niechęcią do zabijania lub wykorzystywania zwierząt - w którymkolwiek przypadku coraz chętniej sięgamy po roślinne zamienniki produktów odzwierzęcych. N

Należy rozróżnić weganizm od wegetarianizmu - wegetarianin to człowiek, który rezygnuje ze spożywania mięsa, wyklucza więc tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Weganizm idzie o krok dalej - zakłada, że nie spożywa się żadnych produktów odzwierzęcych, nawet takich, których wiele osób nawet ze zwierzętami nie kojarzy.

Co jedzą weganie, a czego nie

Dieta wegańska obejmuje tylko produkty roślinne. Weganin odrzuca wszystkie pokarmy, które pochodzą od zwierząt - jest na tyle restrykcyjna, że wyklucza nie tylko mięso, jaja i nabiał, ale również miód i inne produkty pochodne. Niezbędne do prawidłowego działania organizmu białko również dostarczane jest dzięki produktom roślinnym. Weganizm, oprócz przyjęcia określonego sposobu żywienia, ma też inny aspekt. Weganie, a często również wegetarianie, starają się w miarę możliwości ograniczyć cierpienie zwierząt, wybierając ubrania i buty produkowane bez udziału produktów zwierzęcych (do takich produktów należą naturalne skóry czy futra, a także pióra, kości, zęby), a także ekologiczne kosmetyki, które nie były testowane na zwierzętach. Ponadto nie biorą udziału w wydarzeniach i rozrywkach, które w jakikolwiek sposób wykorzystują zwierzęta - między innymi nie chodzą do cyrku i do zoo.


Zalety diety wegańskiej


Wiesz już, co jedzą weganie, czy jednak dietę wegańską można nazwać zdrową? Jak najbardziej - wszystko jest kwestią odpowiedniego zbilansowania posiłków, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mikro- i makroelementów. Braki wynikające z unikania produktów zwierzęcych należy zrekompensować innymi produktami. Białko uzupełnić można orzechami i warzywami strączkowymi, żelazo natomiast pestkami dyni, owocami i warzywami.


Dieta wegańska uchodzi obecnie za jedną z najzdrowszych według dietetyków. Pomaga utrzymać ciało w dobrej kondycji, często minimalizuje ryzyko otyłości, a także zachorowania na takie choroby jak nadciśnienie czy niektóre nowotwory. Weganie mają zwykle niższy wskaźnik BMI, niższe ciśnienie krwi mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego. Dodatkowo mają niższy poziom cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy.


Dieta wegańska bez tajemnic - poznaj przepisy

Chcesz poznać kuchnię wegańską? Wypróbuj trzy pyszne i łatwe dania.


Egzotyczny falafel

Składniki:



  • 250 g ciecierzycy

  • Olej do smażenia

  • Natka kolendry i natka pietruszki, szczypiorek

  • Odrobina wody

  • Cebula, czosnek

  • 3 łyżki mąki i 100 g sezamu

  • Warzywa: kawałek pora, ostra papryczka


Przygotowanie: ciecierzycę namocz w wodzie przez całą noc. Następnie odcedź i razem z pietruszką, kolendrą, papryczką chili, czosnkiem, szczypiorkiem i porem umieść w blenderze. Dodaj wodę i dokładnie zmiksuj. Dodaj mąkę, aby zagęścić ciasto. Uformuj małe kulki, które następnie panieruj w sezamie. Smaż w tłuszczu aż falafele zrobią się złote z obu stron. Pamiętaj, aby przed podaniem odsączyć nadmiar tłuszczu.


Tatar z suszonych pomidorów


Składniki:



  • 100 g kaszy jaglanej

  • 250 g suszonych pomidorów

  • Sól i pieprz, a także łyżeczka ostrej musztardy

  • Łyżeczka syropu z daktyli

  • Dodatki: kiszone ogórki, cebula, kapary


Przygotowanie: Ugotuj kaszę jaglaną. Po ostudzeniu zblenduj ją z suszonymi pomidorami i przyprawami. Dodaj syrop i musztardę i zblenduj jeszcze raz. Wymieszaj z posiekaną cebulą i ogórkami. Podawaj z pieczywem.


Śródziemnomorska sałatka z komosą ryżową


Składniki:



  • 300 g komosy ryżowej

  • Świeża mięta

  • 1 zielony ogórek i 1 czerwona papryka

  • Cytryna, oliwa z oliwek, czarne oliwki


Przygotowanie: Ugotuj komosę, a po ostudzeniu wymieszaj łyżką, aby zrobiła się puszysta. Dodaj posiekaną miętę, a następnie pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę. Dodaj oliwę wymieszaną z sokiem z cytryny, a następnie oliwki. Dopraw pieprzem i miętą.

Artykuł partnerski


~Gosc | Czytano 67 razy | 18-11-2020 |



Ewa gotuje