Po zjedzeniu bulionu, w garnku pozostaje masa składników – warzyw i mięs, które można wykorzystać na wiele sposób. Jakie dania można z nich przygotować?
Składniki rosołu można wykorzystać na wiele sposobów. Nie warto marnować smakowitych warzyw oraz mięs, które nabierają niezwykle pysznego smaku podczas gotowania. Najczęściej rosół przygotowuje się z mięsem drobiowym, wołowym i wieprzowym np. karczkiem. Najlepiej, jeśli są to mięsa wysokiej jakości takie jak w ofercie Heńderek. Są one źródłem pełnowartościowego białka oraz żelaza. Natomiast warzywa korzeniowe są bogate w witaminy oraz przeciwutleniacze, które są bardzo cenne dla naszego zdrowia. Wyrzucenie takich produktów to zmarnowanie bomby witaminowej. Dlatego wykorzystać je ponownie i tym samym zapewnić sobie masę smakołyków na kolejne dni tygodnia.
Tak naprawdę, składniki z rosołu dają nieograniczoną liczbę pomysłów na dania. Już nasze babcie i mamy wykorzystywały warzywa do tego, aby przygotować sałakę jarzynową. Dzięki temu, że warzywa zostały ugotowane w aromatycznym bulionie z przyprawami i mięsem, zyskiwały wybornego smaku. Przepyszną propozycją jest również pasztet. Aby go przygotować, wystarczy zmielić warzywa i mięso i połączyć je z jajkiem, mąką i przyprawami oraz upiec. Jeżeli zostanie nam także odrobina bulionu, warto przygotować danie, które w różnych częściach Polski nosi różne nazwy – zimne nóżki, nóżki wieprzowe, galarciki. Wystarczy drobno posiekać mięso i pokroić warzywa w kosteczkę. Całość zalewa się rosołem z dodatkiem żelatyny. Po zastygnięciu galarety w lodówce można smakować smaczną przekąskę na zimno.
Dobrym pomysłem na wykorzystanie składników rosołu są także kotleciki. Można je przygotować w wersji wegetariańskiej, mięsnej lub mieszanej. Będą świetną przekąską np. podczas grilla w towarzystwie świeżo upieczonych kiełbasek lub karkówki. Pachnące ogniem i dymem wędliny z grilla Heńderek doskonale będą komponować się z pastą szczypiorkową. Wystarczy zmielić mięso i warzywa z rosołu, a następnie dodać do nich świeży szczypiorek oraz posiekaną cebulę.
Do przygotowania domowych pierożków potrzebne będą:
Farsz:
Ciasto:
Na początku przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy ją. Mięso i włoszczyznę z rosołu mielimy maszynką. Należy pamiętać, aby składniki były dobrze wystudzone. Następnie dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie produkty, nie zapominając o posiekanej pietruszce i koperku. Jeżeli przygotujemy wcześniej farsz, pozwolimy smakom dobrze się połączyć.
Teraz czas na ciasto. Stolnicę podsypujemy małą ilością mąki. Następnie przesiewamy pół kilograma mąki i dodajemy do niej sól, żółtko i posikane masło. Mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki. Kolejny krok to dodawanie małych ilości wody, jednak warto robić to partiami. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję, czyli miękkie i elastyczne ciasto, wyrabiamy je jeszcze przez około 20 minut ręcznie. Następnie dzielimy je na kilka porcji. Pierwszą z nich wałkujemy, wykrawamy szklanką okręgi i nakładamy na nie farsz oraz lepimy.
Tak wykonane pierożki będą świetnym dodatkiem do zup oraz jako osobne danie z surówką lub śmietaną. Wykorzystując wysokiej jakości mięso Heńderek, zyskujemy wykwintny smak, który w połączeniu z warzywami zapewni nam niesamowite doznania kulinarne.
Artykuł partnerski.