Strona główna > > Porady kulinarne

Dlaczego nie należy wyrzucać mięsa i warzyw z rosołu. Przepis na domowe pierożki

W polskich domach co niedzielę na stołach gości rosół. To pyszna i pożywna potrawa, bez której wiele osób nie wyobraża sobie zakończenia tygodnia.

Po zjedzeniu bulionu, w garnku pozostaje masa składników – warzyw i mięs, które można wykorzystać na wiele sposób. Jakie dania można z nich przygotować?

Dlaczego nie warto wyrzucać składników rosołu?

Składniki rosołu można wykorzystać na wiele sposobów. Nie warto marnować smakowitych warzyw oraz mięs, które nabierają niezwykle pysznego smaku podczas gotowania. Najczęściej rosół przygotowuje się z mięsem drobiowym, wołowym i wieprzowym np. karczkiem. Najlepiej, jeśli są to mięsa wysokiej jakości takie jak w ofercie Heńderek. Są one źródłem pełnowartościowego białka oraz żelaza. Natomiast warzywa korzeniowe są bogate w witaminy oraz przeciwutleniacze, które są bardzo cenne dla naszego zdrowia. Wyrzucenie takich produktów to zmarnowanie bomby witaminowej. Dlatego wykorzystać je ponownie i tym samym zapewnić sobie masę smakołyków na kolejne dni tygodnia.


Jakie dania można przygotować z warzyw i mięs z rosołu?

Tak naprawdę, składniki z rosołu dają nieograniczoną liczbę pomysłów na dania. Już nasze babcie i mamy wykorzystywały warzywa do tego, aby przygotować sałakę jarzynową. Dzięki temu, że warzywa zostały ugotowane w aromatycznym bulionie z przyprawami i mięsem, zyskiwały wybornego smaku. Przepyszną propozycją jest również pasztet. Aby go przygotować, wystarczy zmielić warzywa i mięso i połączyć je z jajkiem, mąką i przyprawami oraz upiec. Jeżeli zostanie nam także odrobina bulionu, warto przygotować danie, które w różnych częściach Polski nosi różne nazwy – zimne nóżki, nóżki wieprzowe, galarciki. Wystarczy drobno posiekać mięso i pokroić warzywa w kosteczkę. Całość zalewa się rosołem z dodatkiem żelatyny. Po zastygnięciu galarety w lodówce można smakować smaczną przekąskę na zimno.



Przekąski na grilla ze składników rosołu

Dobrym pomysłem na wykorzystanie składników rosołu są także kotleciki. Można je przygotować w wersji wegetariańskiej, mięsnej lub mieszanej. Będą świetną przekąską np. podczas grilla w towarzystwie świeżo upieczonych kiełbasek lub karkówki. Pachnące ogniem i dymem wędliny z grilla Heńderek doskonale będą komponować się z pastą szczypiorkową. Wystarczy zmielić mięso i warzywa z rosołu, a następnie dodać do nich świeży szczypiorek oraz posiekaną cebulę.


Pyszne i domowe pierożki z włoszczyzny i mięsa Heńderek

Do przygotowania domowych pierożków potrzebne będą:


Farsz:

  • warzywa z rosołu i mięso Heńderek

  • sól, pieprz

  • cebula

  • natka pietruszki

  • koperek


Ciasto:

  • 500 g mąki

  • szklanka bardzo ciepłej wody

  • pół łyżeczki soli

  • 3 łyżki oleju

  • żółtko

  • ok. 50 g masła


Wykonanie:

Na początku przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy ją. Mięso i włoszczyznę z rosołu mielimy maszynką. Należy pamiętać, aby składniki były dobrze wystudzone. Następnie dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie produkty, nie zapominając o posiekanej pietruszce i koperku. Jeżeli przygotujemy wcześniej farsz, pozwolimy smakom dobrze się połączyć.



Teraz czas na ciasto. Stolnicę podsypujemy małą ilością mąki. Następnie przesiewamy pół kilograma mąki i dodajemy do niej sól, żółtko i posikane masło. Mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki. Kolejny krok to dodawanie małych ilości wody, jednak warto robić to partiami. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję, czyli miękkie i elastyczne ciasto, wyrabiamy je jeszcze przez około 20 minut ręcznie. Następnie dzielimy je na kilka porcji. Pierwszą z nich wałkujemy, wykrawamy szklanką okręgi i nakładamy na nie farsz oraz lepimy.


Tak wykonane pierożki będą świetnym dodatkiem do zup oraz jako osobne danie z surówką lub śmietaną. Wykorzystując wysokiej jakości mięso Heńderek, zyskujemy wykwintny smak, który w połączeniu z warzywami zapewni nam niesamowite doznania kulinarne.

Artykuł partnerski.


~Gosc | Czytano 76 razy | 14-07-2021 |



Ewa gotuje