Strona główna > > Porady kulinarne

Dlaczego warto jeść orzechy

Coraz więcej osób wykorzystuje orzechy w swojej codziennej diecie, ponieważ zawierają dużą ilość składników potrzebnych do prawidłowego działania wielu funkcji w organizmie. Ponadto wykorzystywane są do różnego typu posiłków jak desery, przekąski czy dania wytrawne. Postaramy się podpowiedzieć, dlaczego warto jeść orzechy i jakie zawierają najważniejsze wartości odżywcze. Dzięki temu będziesz mógł wybrać dla siebie odpowiedni ich rodzaj oraz poznasz najważniejsze korzyści spożywania orzechów. Zapraszamy do lektury!

Jakie mamy rodzaje orzechów?
Do orzechów możemy zaliczyć: migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, orzeszki piniowe, orzeszki ziemne, pistacje, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy makadamia oraz kasztany jadalne. Oczywiście wiele osób mogłoby spierać się, że orzeszki ziemne nie są tak naprawdę orzechami, ale zaliczamy je do tej grupy, ponieważ mają zbliżony smak, zastosowanie i co najważniejsze – posiadają wartościowe składniki.

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w orzechach?

Skład wszystkich orzechów jest bardzo do siebie zbliżony ze względu na determinowany gatunek i miejsce uprawy, dlatego można śmiało powiedzieć, że mają wiele wspólnych cech. Przede wszystkim orzechy charakteryzują się dużą zawartością tłuszczy – głównie jedno i wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto posiadają białko, węglowodany i błonnik. Orzechy składają się także ze składników mineralnych jak magnez, miedź, cynk, potas czy fosfor. To źródło wielu witamin, w tym głównie witaminy E, B6 i folianów. Bogate w składniki antyoksydacyjne, co niewątpliwe jest ich jedną z największych zalet, hamują powstanie niektórych chorób i korzystnie wpływają na działanie wielu funkcji w organizmie.

Czy orzechy są tuczące?

Nadal istnieje przeświadczenie, że spożywanie orzechów wpływa na wzrost masy tłuszczowej, przez co wydaje się, że tyjemy. Jednak nie jest to do końca prawda. Warto mieć na uwadze fakt, że wiele produktów spożywanych w nadmiernych ilościach tuczy. Wszystko wynika z tego, że dostarczymy przez to więcej kalorii, niż nasz organizm potrzebuje. Jednak warto pamiętać, że spożywanie orzechów w odpowiedniej ilości nie tuczy. Oczywiście musimy wiedzieć, że mówimy o produktach, które posiadają dużą ilość kalorii w 100 g. Ich spożycie jednak nie wpływa na nabieranie masy ciała – wręcz przeciwnie. Wiele orzechów zmniejsza uczucie nadmiernego apetytu, posiada wartościowe składniki odżywcze i dzięki temu mogą pochwalić się działaniem, które wspiera odchudzanie. Nic zatem dziwnego, że sportowcy i osoby aktywne wykorzystują w swoich dietach orzechy w różnych postaciach.

Jak wybierać orzechy?

Przede wszystkim podczas wyboru orzechów w sklepie musimy decydować się na wartościowe i w pełni naturalne produkty. Ponadto orzechy stanowią zdrowy element w naszej diecie i z powodzeniem zastępują słodycze czy słone przekąski. W takich przypadkach najlepiej wybierać właśnie orzechy. Dobrze, aby były bez zawartości soli, nieprażone i bez innych dodatków jak czekolada czy karmel, co drastycznie podbija ich kaloryczność.


Gdzie kupić odpowiednie orzechy?

Praktycznie w każdym sklepie możemy kupić różnego rodzaju orzechy. Obecnie wiele sklepów działa również internetowo, aby móc jeszcze bardziej ułatwić zakupy swoim klientom. To szybki i wygodny sposób, a dodatkowo z łatwością znajdziemy dowolny rodzaj orzechów. Polecamy szczególnie migdały, nerkowce, orzechy włoskie, makadamia i piniowe orzeszki – Jawo2008, gdzie każdy z tych gatunków świetnie sprawdzi się do potraw, ciast, deserów, sałatek i koktajli.

źródło zdjęcia: freepik.com



Artykuł partnera.

~Gosc | Czytano 136 razy | 28-03-2020 |



Ciasta ewa gotuje