Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Domowa bajaderka
Czas 55 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
300 g mąki pszennej
1,5 łyżki cukru
3 jajka
pół kostki margaryny
1/4 szklanki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
pół kostki margaryny
1 łyżka cukru
3 łyżki kakao
pół słoika dżemu z porzeczki czarnej albo wiśni
garść posiekanych orzechów lub migdałów
1/3 szklanki mleka
gotowa polewa czekoladowa
Domowa bajaderka - sposób wykonania:
Ta bajaderka jest naprawdę pyszna :)
Mąkę siekamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier wyrabiamy, następnie dodajemy jajka i śmietanę. Margarynę roztapiamy (można w mikrofali),gdy przestygnie dodajemy do mąki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto przenosimy do wysmarowanej tłuszczem blachy, pieczemy w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.
Po ostudzeniu ciasto przekrajmy w poprzek na pół, jedna część będzie stanowiła nasz spód, drugą dodamy do masy.
W rondelku rozpuszczamy drugą część margaryny, dodajemy do niej kakao, cukier i mleko, do tej masy wkruszamy ciasto (do gorącej), dodajemy też dżem i posiekane orzechy. Mieszamy. Tak otrzymaną masę wykładamy na przygotowany spód i polewamy polewą czekoladową.
Ta bajaderka jest bajeczna :)
Prześlij przepis mewa80 | 23-09-10 | Czytano: 86955 razy | komentarzy [5]
5 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Domowa bajaderka prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują