Strona główna >>
Dania główne >>
Drugie danie Domowe gołąbki
Czas 60 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
- 3/4 kg łopatki
- jedna torebka(przegotowanego ryżu)
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- jedna duża cebula
- Pęczek kopru
- 1 śmietana 20%
- koncentrat pomidorowy
Domowe gołąbki - sposób wykonania:
Ostudzony ryż mieszam z mięsem i pozostałymi składnikami.
Kapustę (włoską) obieram z brzydkich liści i wrzucam do gorącej wody obracając ją od czasu do czasu.
Wyjmuję kapustę - chwilę odetchnie i puści nadmiar wody.
Zdejmuję liście, delikatnie i zwijam z farszem.
Do garnka - wkładam łyżkę stołową smalcu, rozgrzewam i wkładam kilka liści kapusty (wyściełam dno naczynia)
układam uprzednio zawinięte gołąbki i podlewam gorąca wodą wrzucając, cebulę przekrojoną, pęczek kopru z łodygami - "pakunki" nie muszą być całkowicie zanurzone tak na 3/4.
Przykrywam i na małym "ogniu" na 2 lub 1,5 kuchni ceramicznej duszę ok 1 godz.
zabielam śmietaną, po chwili jak zawrze ujmuję trochę płynu i studzę.
Dodaję koncentrat pomidorowy i łyżkę stołową mąki(szymanowska)
Mieszam te składniki i dolewam do pyrczących gołąbków.
PYSZOTA !!!
Prześlij przepis ~Gosc | 03-12-13 | Czytano: 39910 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Domowe gołąbki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują