Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Domowe gołąbki

Czas 60 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

- 3/4 kg łopatki
- jedna torebka(przegotowanego ryżu)
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- jedna duża cebula
- Pęczek kopru
- 1 śmietana 20%
- koncentrat pomidorowy

Domowe gołąbki - sposób wykonania:

Ostudzony ryż mieszam z mięsem i pozostałymi składnikami.
Kapustę (włoską) obieram z brzydkich liści i wrzucam do gorącej wody obracając ją od czasu do czasu.
Wyjmuję kapustę - chwilę odetchnie i puści nadmiar wody.
Zdejmuję liście, delikatnie i zwijam z farszem.
Do garnka - wkładam łyżkę stołową smalcu, rozgrzewam i wkładam kilka liści kapusty (wyściełam dno naczynia)
układam uprzednio zawinięte gołąbki i podlewam gorąca wodą wrzucając, cebulę przekrojoną, pęczek kopru z łodygami - "pakunki" nie muszą być całkowicie zanurzone tak na 3/4.
Przykrywam i na małym "ogniu" na 2 lub 1,5 kuchni ceramicznej duszę ok 1 godz.
zabielam śmietaną, po chwili jak zawrze ujmuję trochę płynu i studzę.
Dodaję koncentrat pomidorowy i łyżkę stołową mąki(szymanowska)
Mieszam te składniki i dolewam do pyrczących gołąbków.
PYSZOTA !!!


Prześlij przepis

~Gosc | 03-12-13 | Czytano: 40108 razy | komentarzy [0]
Domowe gołąbki komentarz



Opinie i komentarze na temat Domowe gołąbki kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Domowe gołąbki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje