Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Domowe gołąbki

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

- 3/4 kg łopatki
- jedna torebka(przegotowanego ryżu)
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- jedna duża cebula
- Pęczek kopru
- 1 śmietana 20%
- koncentrat pomidorowy

Domowe gołąbki - sposób wykonania:

Ostudzony ryż mieszam z mięsem i pozostałymi składnikami.
Kapustę (włoską) obieram z brzydkich liści i wrzucam do gorącej wody obracając ją od czasu do czasu.
Wyjmuję kapustę - chwilę odetchnie i puści nadmiar wody.
Zdejmuję liście, delikatnie i zwijam z farszem.
Do garnka - wkładam łyżkę stołową smalcu, rozgrzewam i wkładam kilka liści kapusty (wyściełam dno naczynia)
układam uprzednio zawinięte gołąbki i podlewam gorąca wodą wrzucając, cebulę przekrojoną, pęczek kopru z łodygami - "pakunki" nie muszą być całkowicie zanurzone tak na 3/4.
Przykrywam i na małym "ogniu" na 2 lub 1,5 kuchni ceramicznej duszę ok 1 godz.
zabielam śmietaną, po chwili jak zawrze ujmuję trochę płynu i studzę.
Dodaję koncentrat pomidorowy i łyżkę stołową mąki(szymanowska)
Mieszam te składniki i dolewam do pyrczących gołąbków.
PYSZOTA !!!
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 03-12-13| Czytano: 38689 razy |komentarz [0]
Domowe gołąbki komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz