Strona główna >> Desery >> Ciasta

Domowy chleb żytni

Czas 180 minut Porcji 5 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg mąki żytniej
40 dag ziemniaków
1 dag drożdży
sól
woda mineralna
tłuszcz do formy

Domowy chleb żytni - sposób wykonania:

Dzień przed wypiekiem chleba robimy zakwas, w tym celu 35 dag mąki zalewamy 3 szklankami wody mineralnej niegazowanej i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na drugi dzień gotujemy ziemniaki i jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę lub mielimy.
Do zaczynu dodajemy resztę mąki, ziemniaki, sól i pokruszone drożdże. Wyrabiamy ciasto - bardzo dokładnie, można więc użyć miksera i po wyrobieniu odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto przekładamy do blachy np. keksówki i odstawiamy na kolejne pół godziny, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę.


Prześlij przepis

mewa80 | 08-06-10 | Czytano: 19931 razy | komentarzy [2]
Domowy chleb żytni komentarz



Opinie i komentarze na temat Domowy chleb żytni kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

2 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Domowy chleb żytni prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2014-02-20 22:56

do chleba ziemniaki ////dziwny przepis

Autor
Tytul
2014-02-22 9:11

Czy dziwny przepis. Też czasem robię chleb z ziemniakami jest ok, trochę wilgotny od ziemniaków - kto co lubi. Dla urozmaicenia warto spróbować.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje