Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Domowy chleb żytni
Czas 180 minut
Porcji 5
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg mąki żytniej
40 dag ziemniaków
1 dag drożdży
sól
woda mineralna
tłuszcz do formy
Domowy chleb żytni - sposób wykonania:
Dzień przed wypiekiem chleba robimy zakwas, w tym celu 35 dag mąki zalewamy 3 szklankami wody mineralnej niegazowanej i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na drugi dzień gotujemy ziemniaki i jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę lub mielimy.
Do zaczynu dodajemy resztę mąki, ziemniaki, sól i pokruszone drożdże. Wyrabiamy ciasto - bardzo dokładnie, można więc użyć miksera i po wyrobieniu odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto przekładamy do blachy np. keksówki i odstawiamy na kolejne pół godziny, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę.
Prześlij przepis mewa80 | 08-06-10 | Czytano: 19931 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Domowy chleb żytni prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują