Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Pasztety Domowy Pasztet Agaty
Czas 75 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
ok 2 kg porcji rosołowych z kurczaka
ok 30 dag podgardla wieprzowego
ok 0,5 kg wątroby wieprzowej
2 średnie cebule
4 bułki kajzerki
6 jajek
2 marchewki
przyprawy:
sól,pieprz ziołowy,pieprz mielony,
2 ziela angielskie
liść laurowy
Domowy Pasztet Agaty - sposób wykonania:
Z porcji rosołowych ugotować rosół (listek,ziele,marchewka,cebulka,sól).
Ugotowane porcje wyjąć,ostudzić i obrać dokładnie z mięsa. Podgardle pokroić i poddusić.Wątróbkę lekko podsmażyć z pokrojoną cebulką. Wszystkie składniki dokładnie zmielić (2-3 razy, pamiętajmy, że możemy użyć blendera).
Moczymy bułki w rosole i wkładamy do masy.
Wbijamy 6 całych jaj ,ok łyżeczki pieprzu ziołowego,szczypta pieprzu mielonego (czarnego).
Do masy dolać ok litr rosołu.
Całość wyrabiamy rękami na jednolitą masę.
Spróbować i doprawić wg uznania.
Wykładamy masę na blachę wysmarowaną smalcem. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego!!!
Szczególnie polecam robiony wielokrotnie w moim domu
Domowy pasztet
Prześlij przepis ~Gosc | 24-07-10 | Czytano: 35440 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Domowy Pasztet Agaty prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują