Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Pasztety Domowy pasztet
Czas 50 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
około 1,5 kg mięsa gotowanego np. łopatki
jarzyny gotowane z mięsem - marchewka, kawałeczek selera i pietruszki
20 dag wątróbki z drobiu
20 dag ugotowanego boczku
2 cebule
2 łyżki bułki tartej - ewentualnie czerstwa kajzerka namoczona w mleku
2 jajka
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka (jeśli lubimy : zioła np. prowansalskie)
pół kostki masła
tłuszcz do formy
Domowy pasztet - sposób wykonania:
Gotujemy mięso - gdy będzie już prawie półmiękkie do mięsa wrzucamy jarzyny - np. 2 marchewki i po kawałku selera i pietruszki.
Wątróbkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanym oleju, na innym oleju szklimy pokrojoną cebulkę.
Wszystko studzimy a gdy ostygnie mielimy dwukrotnie - mięso, jarzyny, pokrojony boczek (wcześniej ugotowany), zasmażona wątróbkę, cebulę. Masło roztapiamy - wlewamy do masy i całość mieszamy blenderem (pasztet będzie suuper puszysty).
Do masy dodajemy jajka, bułkę, przyprawy. Formę (tzw. keksówkę) smarujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą, wykładamy masą mięsną. pieczemy godzinę w 200 stopniach.
Czas podany bez pieczenia.
Prześlij przepis mewa80 | 26-06-10 | Czytano: 58937 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Domowy pasztet prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują