Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Dorsz pod pesto
Czas 55 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
2 filety z dorsza
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
kieliszek białego wina /wytrawne/
pesto czerwone:
puszka pomidorów bez skórki
słoik pomidorów suszonych w oliwie
3 ząbki czosnku
pęczek bazylii
łyżeczka oregano /rozetrzeć w dłoniach/
sól, pieprz
pół łyżeczki cukru
dekoracja:
śmietana
świeże listki bazylii
Dorsz pod pesto - sposób wykonania:
Rybę kroimy na mniejsze części, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i ostawiamy na 30 minut.
o miksera wrzucamy kolejno: pomidory suszone wraz oliwą, pomidory z puszki po osączeniu na sitku, czosnek, bazylię, oregano, wszystko miksujemy na gładki sos. Po zmiksowaniu doprawiamy solą i pieprzem oraz jeśli sos jest zbyt kwaśny - cukrem.
Każdy kawałek ryby smarujemy sosem i układamy w naczyniu żaroodpornym. całość zalewamy kieliszkiem wina i skrapiamy oliwą. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Dekorujemy śmietaną i świeżymy listkami bazylii.
Prześlij przepis mewa80 | 02-03-13 | Czytano: 5891 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Dorsz pod pesto prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują