Strona główna > > Porady kulinarne

Drożdże suszone zalety tego prostego, ale niezbędnego podczas pieczenia produktu

Wypieki drożdżowe szturmem powróciły do naszych kuchni. Kiedy spędzamy nieco więcej czasu w domu, mamy doskonałą okazję nie tylko do stworzenia ciasta, ale także wypieków, po które większość z nas sięga codziennie, czyli pieczywa.

Drożdżowe bułki, chleby na drożdżach, słodkie chałki – wszystko to ma wielu fanów, a przygotowane samodzielnie w domowym zaciszu smakuje wyjątkowo. Obowiązkowym składnikiem tych wypieków są oczywiście drożdże, które możemy kupić w różnej postaci. W tym artykule podpowiadamy, dlaczego warto wybrać drożdże suszone instant i co odróżnia je od klasycznych drożdży świeżych.


Drożdże suszone instant, Twój sprzymierzeniec w pieczeniu


Drożdże świeże są pierwszym wyborem większości osób, które chcą wykonać drożdżowe wypieki. Są to drożdże piekarskie, co jest istotnym faktem, ponieważ na rynku znajdziemy tez drożdże winne, kefirowe lub piwne.


Warto jednak poznać drożdże suszone instant i zaufać im, ponieważ mają liczne zalety. Nie obawiaj się, że wybierając drożdże suche wykorzystasz mniej wartościowy odpowiednik drożdży świeżych, z dodatkiem sztucznych substancji. Drożdże instant to po prostu wersja zwykłych drożdży o bardzo niskim poziomie wilgotności, co pozwala nadać im specyficzną postać suchą, zbliżoną do proszku.


Ogromnym plusem jest przydatność suchych drożdży do spożycia. Możesz kupić kilka torebek na zapas i odłożyć do szafki, szuflady lub pudełka bez obawy o zepsucie się produktu. Drożdże świeże najlepiej wykorzystać w przeciągu kilku dni od otwarcia, maksymalnie około 2 tygodni. Ponieważ wiele osób nie jest w stanie wykorzystać większej ilości drożdży w krótkim czasie, często wyrzucamy zepsute resztki marnując jedzenie i nasze pieniądze. Czasem zdarza się też, że drożdże świeże są zepsute już w momencie zakupu. Wystarczy, że sklep zapomni w odpowiednim czasie wymienić produkt.


Drożdże suszone a świeże


W przypadku suszonej wersji ich zdatność do spożycia w zamkniętym opakowaniu to nawet 2 lub 3 lata. Możesz wrzucić je do sklepowego koszyka i w dowolnym momencie wykorzystać w razie potrzeby, bez zmartwień o marnowanie czy psucie produktu. Jedna saszetka drożdży instant przeważnie ma około 8 gramów produktu, co jest najczęściej dodawaną ilością do pojedynczej porcji bułek lub słodkiego ciasta. Warto wiedzieć, że 7-8 gramów suchych drożdży odpowiada około 15 gramów drożdży świeżych. Jeżeli posiadasz torebkę z większą ilością drożdży niż jedna porcja, zadbaj o zapakowanie ich w strunowy woreczek lub zamknij specjalnym klipsem kuchennym, aby nie zwietrzały.


Jak wygląda różnica w kwestii zaczynu przy drożdżach suszonych a świeżych? Właśnie dlatego drożdże suszone są tak praktyczne, ponieważ najczęściej przy drożdżach suszonych nie ma konieczności robienia rozczynu. Jeżeli chcesz go wykonać, drożdże suche podołają takiemu zadaniu, lecz możesz pominąć ten krok i przyspieszyć cały proces pieczenia.


Na rynku znajdziesz także specjalne rodzaje drożdży dla osób borykających się z alergiami czy nietolerancjami pokarmowymi, jak drożdże bezglutenowe dla osób z celiakią.


Drożdże suszone instant to praktyczny wybór do pieczenia.


Artykuł partnerski.
~Gosc | Czytano 84 razy | 30-06-2020 |



Ewa gotuje