Strona główna >> Desery >> Ciasta

Drożdżówki z dżemem

Czas 85 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

3 szklanki mąki
pół kostki masła
2 jajka
5 dag drożdży (pół kostki)
pół szklanki letniego mleka (ciepłe ale nie gorące!!)
4 łyżki cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 szklanka dżemu lub gęstej konfitury
1 żółtko do posmarowania bułeczek
cukier do obsypania

Drożdżówki z dżemem - sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy do miski, wykruszamy do niej drożdże i dodajemy ciepłe mleko, rozczyn mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy je do wyrośniętego rozczynu, mieszamy dokładnie po czym dodajemy roztopione lecz przestudzone masło (aby nie zabiło drożdży).
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przenosimy je na stolnicę obsypaną mąką. Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek (1-2 cm). W placku foremką wycinamy ciasteczka (można też szklanką albo inną dowolną formą), na jednej połowie kładziemy łyżeczkę dżemu, przykrywamy ją drugą połową i zlepiamy brzegi.
Ciasteczka smarujemy rozbełtanym żółtkiem (wierzch), posypujemy cukrem (mała szczypta) i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Czas pieczenia około 30 minut.


Prześlij przepis

mewa80 | 01-10-10 | Czytano: 14178 razy | komentarzy [2]
Drożdżówki z dżemem komentarz



Opinie i komentarze na temat Drożdżówki z dżemem kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

2 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Drożdżówki z dżemem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2012-02-04 10:43

W składnikach nie ma mowy o jajkach(prócz żółtka do smarowania wierzchu bułeczek)a w przepisie są.Moje pytanko ile tych jajeczek ma być???Pozdrawiam:)

Autor
drożdżówki
2012-02-04 10:51

do ciasta drożdżowego na drożdżówki dodajemy 2 jajka :) pozdrawiam

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje