Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Dynia w occie
Czas 35 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
dynia (ilość wg uznania, zalewę zawsze można dorobić)
1,5 litra wody
szklanka octu 10%
12 czubatych łyżek cukru
10 goździków
5 ziarenek ziela
sól
Dynia w occie - sposób wykonania:
Dynię obieramy, miękką część odrzucamy, twardą kroimy w kostkę. W garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy, wrzucamy dynię i po zagotowaniu od razu wyjmujemy.
Odcedzoną dynię układamy w słoikach. Ze składników gotujemy zalewę, wrzącą zalewamy dynię. Słoiki natychmiast zakręcamy i przewracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Nie pasteryzujemy. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 10-10-10 | Czytano: 44926 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Dynia w occie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują