Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Dynia w occie

Czas 35 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

dynia (ilość wg uznania, zalewę zawsze można dorobić)
1,5 litra wody
szklanka octu 10%
12 czubatych łyżek cukru
10 goździków
5 ziarenek ziela
sól

Dynia w occie - sposób wykonania:

Dynię obieramy, miękką część odrzucamy, twardą kroimy w kostkę. W garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy, wrzucamy dynię i po zagotowaniu od razu wyjmujemy.
Odcedzoną dynię układamy w słoikach. Ze składników gotujemy zalewę, wrzącą zalewamy dynię. Słoiki natychmiast zakręcamy i przewracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Nie pasteryzujemy. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 10-10-10 | Czytano: 40040 razy | komentarzy [1]
Dynia w occie komentarz



1 komentarzy

Autor
Tytul
2011-10-01 22:00

Goździki pozostawione w słoiku powodują ciemnienie dyni,proponuję po zagotowaniu zalewy usunąć je i nie dodawać.

Linia tła strony

Dodaj komentarz