Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Dżem z arbuza

Czas 120 minut Porcji 2 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 1 kg miąższu z arbuza
- 1/2 kg cukru
- 2 szczypty cukru waniliowego

Drugi sprawdzony sposób:
- 1 kg arbuza (zielonej części pozostałej po zjedzeniu części czerwonej i obraniu ze skórki)
- 3 łyżki cukru
sok z jednej cytryny
laska wanilii

Dżem z arbuza - sposób wykonania:

Przepis na dżem z arbuza został dzisiaj zrobiony przeze mnie i muszę przyznać, że jest smaczny.
Miąższ arbuza kroimy w kostkę, wyjmujemy pestki i zasypujemy cukrem (najlepiej w płaskim rondlu lub dużej patelni). Zostawiamy na 2-3 godziny, następnie dusimy na małym ogniu około 2 godzin. W połowie duszenia dodajemy 2 szczypty cukru waniliowego.
Gdy dżem stanie się przeźroczysty gorący przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Zimny przenosimy w chłodne miejsce.
Z 1 kg owocu i cukru wyszły 2 słoiczki 250 ml dżemu.

Uwagi autorki Rano gdy dżem zastygł nie można go było wyjąć ze słoika :-/ uważam zatem przepis za nieudany. Zostawiam go tylko dlatego, ze podobne krążą po internecie. Przepis niech będzie zatem ostrzeżeniem i przestrogą by nikt nie chciał sprawdzić (tak jak ja :)) przepisu, który krąży w internecie !!!!

Drugi sposób, wypróbowany przez moja mamę :) wypadł zdecydowanie lepiej!

Arbuza kroimy w kostkę, na dnie garnka wlewamy wodę wkładamy pokrojonego arbuza i gotujemy 15 minut. Z odrobiny wody, cukru i soku z cytryny gotujemy syrop. Wrzucamy do niego obgotowanego arbuza i kawałki wanilii dla aromatu.
Gotujemy aż dżem stanie się gęsty i "ciapowaty" :). Przekładamy do słoiczków pasteryzujemy 15 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 21-07-10 | Czytano: 20688 razy | komentarzy [0]
Dżem z arbuza komentarz



Opinie i komentarze na temat Dżem z arbuza kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Dżem z arbuza prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje