Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Dżem z czarnej porzeczki
Czas 60 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg czarnej porzeczki
80 dag cukru
Dżem z czarnej porzeczki - sposób wykonania:
Porzeczki odszypułkować, przebrać, umyć, odsączyć na sitku. Wrzucić do rondla (szerokiego a niezbyt wysokiego), zasypać cukrem, podczas grzania należy mieszać aby się nie przypalił.
Owce puszczą sok, należy więc gotować dżem do chwili aż stanie się gęsty ( od 30 minut do godziny ). W trakcie gotowania należy z wierzchu zbierać tzw. szum (pianę), gdy kropla dżemu umieszczona na przechylonym talerzyku nie spływa - dżem jest gotowy. Przekładamy go do słoiczków i pasteryzujemy około 15 minut.
Innym sposobem jest użycie konfitur-fixu.
Proporcje :
1 kg porzeczek
50 dag cukru
1 opakowanie konfitur-fixu
Wówczas wszystkie składniki gotujemy tylko 3 minuty. Gorący przekładamy do słoiczków, zakręcamy i nie pasteryzujemy.
Ilość cukru w załączonych przepisach jest orientacyjna - można ją nieco zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań - ja podałam taką (dla mnie:-)) optymalną.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 08-07-10 | Czytano: 45051 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Dżem z czarnej porzeczki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują